Kamercommissie keurt N-VA-voorstel voor betere bescherming van kmo's in de energiemarkt goed

13 mei 2020, over deze onderwerpen: Ondernemen, Energiebeleid

De Kamercommissie Klimaat ging unaniem akkoord met een voorstel van Kamerlid Bert Wollants dat meer kmo's extra mogelijkheden moet geven in de energiemarkt. Zo kunnen er meer kmo's zonder verbrekingsvergoeding veranderen van energieleverancier. Vroeger kon dat enkel voor kmo's die minder dan 50.000 kWh stroom verbruiken én die 100.000 kWh aardgas verbruiken. Hierdoor waren in sommige gevallen gebruikers van stookolie en steenkool in het voordeel, terwijl een gebruiker van aardgas er geen gebruik van kon maken. Bedrijven die willen inzetten op warmtepompen of elektrische voertuigen, konden vaak na deze keuze geen beroep meer doen op het recht om kostenloos van leverancier te veranderen.

De Kamercommissie steunde unaniem het voorstel van federaal parlementslid Bert Wollants om ook kmo's die tot 100.000 kWh aan stroom verbruiken het recht te geven om makkelijk een nieuwe elektriciteitsleverancier op te zoeken ongeacht hun aardgasverbruik. Hetzelfde geldt voor het veranderen van gasleverancier, dat is in de toekomst niet meer gelinkt aan het verbruikt van stroom.

“We beschermen meer kmo's met deze maatregel om zo te kunnen inspelen op voordelige prijzen bij andere leveranciers. Kmo's met een beperkt energieverbruik, verliezen ook niet langer dit recht wanneer ze een aardgasketel inruilen voor een warmtepomp of wanneer ze kiezen voor een elektrische wagen”, geeft Wollants aan.