Jambon vraagt onderzoek na rellen voetbalmatch Lierse tegen Beerschot-Wilrijk

12 januari 2018, over deze onderwerpen: Sport, Veiligheid, Politie, Justitie

Brecht Vermeulen: “Voetzoekers en vuurwerkpijlen zorgen voor gehoorschade en brandwonden bij onschuldige supporters. We zullen politie meer slagkracht geven om daders aan te pakken, maar ook clubs moeten meer inspanningen doen.”

Minister Jan Jambon vraagt een onderzoek naar de rellen tijdens de topper in de tweede klasse van de voetbalcompetitie Lierse versus Beerschot-Wilrijk. Dat heeft de minister laten weten in de bevoegde Kamercommissie aan Kamerlid Brecht Vermeulen. Uit de eerste resultaten van dit onderzoek blijkt dat Lierse niet alle beloofde maatregelen heeft uitgevoerd. Brecht Vermeulen is voorstander van een hardere aanpak van het gebruik van pyrotechnisch materiaal tijdens voetbalwedstrijden: “Ik heb een wetsvoorstel klaar dat de politie in staat zal stellen om sneller op te treden tegen personen die vuurwerkpijlen of voetzoekers gebruiken. De gevaren hiervan worden onderschat. Maar ook de clubs, de Belgische voetbalbond (KBVB) en de Pro League moeten meer actie ondernemen. Welke supporter wil er nu dat zijn club 10.000 euro moet betalen door zijn gedrag?”

De wedstrijd van afgelopen zaterdag tussen Lierse en Beerschot-Wilrijk werd ontsierd door rellen. Beide supportersclans bestookten elkaar met vuurwerkpijlen, waarbij verschillende mensen met brandwonden verzorgd moesten worden en een persoon werd afgevoerd naar het ziekenhuis. Toen de scheidsrechter hierop de wedstrijd stillegde, begaven Beerschotsupporters zich achter de bezoekende tribune en trachten een poort te forceren. Ook de Liersesupporters begaven zich naar de achterzijde. Door een tussenkomst van de politie, die onder meer collectieve pepperspray inzette, werd een confrontatie vermeden. Later in de wedstrijd, bij een 2-0-stand voor Lierse, trachten Beerschotsupporters zich op het terrein te begeven door een veiligheidspoort te openen. Ook dit werd vermeden door een interventie van een politieagent in burger.

Uit een parlementaire vraag van Kamerlid Brecht Vermeulen aan de minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon blijkt nu dat de minister aan de Voetbalcel een onderzoek heeft gevraagd naar de gebeurtenissen, de daders en de tijdelijke en structurele maatregelen die zijn genomen om deze rellen te vermijden. Deze tijdelijke maatregelen werden opgelegd omdat de eerste confrontatie tussen beide clubs op 13 augustus 2017 voor problemen zorgde. Ook toen werd er met vuurpijlen naar elkaar gegooid. Uit de eerste tussentijdse evaluatie die minister Jambon kon maken in de Kamer, blijkt dat er naar aanleiding van de wedstrijd duidelijke afspraken zijn gemaakt met beide clubs. Zo werden er extra politieagenten en stewards voorzien, evenals 68 studenten van het zevende jaar veiligheid. Daarnaast werden extra preventieve maatregelen getroffen zoals een combiregeling, preventieve plaatsverboden voor mensen met een stadionverbod en extra controle op pyrotechnisch materiaal zoals voetzoekers of vuurwerkpijlen. Toch volstond dit niet om de problemen te voorkomen. Dit komt mede omdat Lierse het beloofde veiligheidsnet in de veiligheidsdoorgang alsook een ondoorzichtig gordijn dat kan worden gebruik om de supportersclannen te scheiden niet installeerde. “De club opteerde om een neutrale zone te vergroten door een spanlint, waar de Beerschotsupporters in de tweede helft doorgebroken zijn. Als Lierse de gemaakte afspraken was nagekomen, kon veel schade vermeden worden.”

Kamerlid Vermeulen stelt vast dat er de laatste tijd meer problemen zijn met voetzoekers en vuurwerk. “In de voorbereiding van mijn wetsvoorstel tot wijziging van de voetbalwet heb ik verschillende slachtoffers ontmoet die gehoorschade hebben opgelopen door een voetzoeker of brandwonden door ander pyrotechnisch materiaal. Dergelijke zaken hebben een verbrandingstemperatuur die kan oplopen tot 1.300 graden. We kunnen niet tolereren dat mensen dit lukraak in een vak vol supporters gooien. Daarom voorziet mijn wetsvoorstel in bijkomende bevoegdheden voor de politie om pyrotechnisch materiaal te onderscheppen. In een straal van maximum vijf kilometer rond het stadion zal het gebruik en bezit hiervan ook strafbaar zijn. De teksten liggen momenteel bij de Raad van State Een bijzonder adviesorgaan en administratief rechtscollege, opgericht in 1946. Zijn belangrijkste bevoegdheid is het schorsen en vernietigen van administratieve rechtshandelingen die strijdig zijn met de geldende rechtsregels. Als hoogste administratief rechtscollege zijn zijn uitspraken bindend. De Raad is ook cassatierechter voor beroepen tegen de uitspraken van de lagere administratieve rechtscolleges. Daarnaast geeft de Raad van State advies op wetgevend en reglementair gebied. Raad Van State, ik hoop dat alles binnen een maand besproken kan worden in de bevoegde commissie”, aldus Vermeulen.

Naast de individuele straffen via de voetbalwet moeten ook de clubs geresponsabiliseerd worden. Minister Jambon is voorstander van de methode die momenteel door de UEFA wordt toegepast. Hierbij worden sancties opgelegd aan clubs voor gedragingen van haar supporters. De sancties zijn wel een pak zwaarder dan deze die momenteel door de KBVB worden voorzien. Zo hebben Lierse en Beerschot-Wilrijk naar aanleiding van hun vorige rellen een boete van 500 euro en 1.250 euro gekregen door de KBVB, waarvan telkens de helft met uitstel.  Bij de Pro League liggen de boetes hoger. Namelijk een bedrag tot 10.000 euro indien een wedstrijd moet worden stilgelegd. Ook nu kunnen beide clubs zich aan dergelijke boete verwachten. “Alleen het bedrag verhogen volstaat niet. Clubs moeten hun supporters direct informeren dat het gebruik van pyrotechnisch materiaal absoluut niet kan en dat zowel het individu als de club hier zware boetes voor kunnen krijgen. Welke supporter wil er nu dat zijn club 10.000 euro moet betalen door zijn gedrag?”, besluit Vermeulen.