Inzamelpercentage batterijen daalt drastisch

17 april 2019, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Afval

We hebben in Vlaanderen steeds meer batterijen in huis, hoewel we er niet meer gebruiken dan vroeger. Lege batterijen blijven vaker thuis achter, ondanks de 15.000 Bebat-inzamelpunten die Vlaanderen rijk is. “Het is vooral opvallend dat we steeds minder batterijen lijken in te zamelen. Dat is een spijtige evolutie, aangezien er bij vele afvalstromen net een trend is naar meer inzameling”, zegt Vlaams Parlementslid Elke Wouters (N-VA), die de cijfers opvroeg bij Vlaams Minister van Leefmilieu Koen Van den Heuvel (CD&V).

Lager inzamelpercentage en meer ongebruikte batterijen in huis
In 2016 bedroeg het inzamelpercentage van alle draagbare batterijen nog 86,9 procent. Een jaar later was dat nog maar 68,9 procent. “Qua batterijen recycleren waren we in 2016 nog Europees kampioen. Dat die cijfers nu blijken te dalen is heel erg jammer, want batterijen die gerecycleerd worden, leveren nuttige grondstoffen op: met de metalen uit 13 batterijen kan bijvoorbeeld een brilmontuur gemaakt worden”, zegt Wouters.

In 2018 had een gemiddeld Vlaams gezin 159 batterijen in huis. Het gaat om alle draagbare batterijen (dus ook gsm, laptop, …). “Twee jaar geleden hadden we er echter nog maar 148”, aldus Wouters. “Ondanks deze licht stijgende trend van het totale aantal blijft de hoeveelheid batterijen in gebruik op 130 liggen. Er blijven dus steeds vaker ongebruikte batterijen thuis achter.”

Het tij keren
De enige manier om ervoor te zorgen dat burgers en bedrijven opnieuw meer lege batterijen naar een inzamelpunt brengen, is sensibilisering, bijvoorbeeld door nieuwe acties. “We moeten het systeem van Bebat bekend én gebruiksvriendelijk maken en houden bij de burger en bedrijven”, besluit Wouters.