Homans en Sleurs nemen deel aan EuroPride in Riga

19 juni 2015, over deze onderwerpen: Gelijke kansen, Holebi's en transgenders

Vlaams minister Liesbeth Homans, staatssecretaris Elke Sleurs en Vlaams Parlementslid Piet De Bruyn nemen dit weekend samen deel aan de EuroPride in Riga. De EuroPride is een pan-Europees evenement en vond voor het eerst plaats in 1992. Sindsdien wordt het elk jaar in een andere Europese stad georganiseerd. De locatie zorgt dit jaar voor heel wat controverse. In Letland zijn holebi- en transgenderrechten immers niet vanzelfsprekend. De EuroPride – en de internationale aandacht die dit evenement met zich meebrengt - is een uitgelezen kans om de LGBTIQ-rechten in die regio onder de aandacht te brengen. “We vinden het belangrijk om daar een duidelijk statement te maken”, klinkt het gezamenlijk.

België staat op de tweede plaats van de ILGA-ranking voor holebi-rechten. “Ons beleid is er op gericht om nummer 1 te worden”, zegt staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs. “Het is onze plicht om onze progressieve visie actief uit te dragen. Letland staat pas op nummer 38. Van homohuwelijk, anti-discriminatiewetgeving of bescherming tegen haatmisdrijven is nauwelijks sprake. Wij steunen de LGBTIQ-gemeenschap in Letland voor de volle 100 procent.”

“Als Vlaams minister van Gelijke Kansen ben ik natuurlijk trots op onze goede score”, zegt Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans. “Maar als ik buiten onze landsgrenzen kijk, zie ik een heel ander – vaak pijnlijk – verhaal. Daar wil en kan ik als minister én als mens niet blind voor zijn. Ik wil de lokale politici wijzen op hun plicht om mensenrechten – want dat zijn holebi- en transgenderrechten – te respecteren. Daarom neem ik deel aan de EuroPride in Riga.”

Homans en Sleurs zijn vastberaden: “We houden holebi- en transgenderrechten hoog op de politieke agenda. Niet enkel in Vlaanderen en België maar ook in Europa.”