Hoe lang kijken we nog weg van de Spaanse schande?

Spanje voert de anti-Catalaanse repressie opnieuw op. De N-VA roept op om de escalatie te stoppen. Nadat eerder de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en andere politici door het Spaanse gerecht werden opgejaagd en naar ons land in ballingschap kwamen, werd gisteren Jordi Turull, de nieuwe kandidaat voor het minister-presidentschap, door het Spaans Hooggerechtshof in staat van beschuldiging gesteld voor rebellie. “Nochtans gebruikte hij nooit enige vorm van geweld”, zeggen Jan Van Esbroeck en Mark Demesmaeker. “Wanneer zal de Europese Unie optreden tegen deze onderdrukking van democratische waarden en vrijheden door een Europese lidstaat?”

Naast Puigdemont en Turull werden een reeks nieuwe aanhoudingsbevelen tegen Catalaanse politici uitgevaardigd. In totaal worden 13 Catalaanse leiders politiek geviseerd. “Dergelijke politieke liquidatie is een totale miskenning van de Catalaanse democratie en een Europese lidstaat onwaardig”, zeggen Jan Van Esbroeck en Mark Demesmaeker. Ook de voormalige voorzitter van het Catalaans parlement, Carme Forcadell, werd onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Eerder weigerde de secretaris-generaal van de Linkse separatistische partij ERC Marta Romiva zich te onderwerpen aan het Spaanse gerecht, die in deze crisis buiten elke proportie handelt. Ze vertrok in ballingschap naar Zwitserland. Tenslotte activeerde Spanje het internationaal aanhoudingsmandaat tegen Puigdemont opnieuw.

Catalaanse leiders met een mandaat van hun kiezers moeten vrezen voor hun vrijheid en hun overtuiging en worden gearresteerd of vertrekken naar het buitenland om hun politieke activiteiten verder te zetten.  

Van Esbroeck: “Spanje kan niet langer een Europese democratie, die naam waardig, genoemd worden. De Catalaanse politici ijveren reeds jaren voor meer autonomie en botsen telkens op een Spaans veto. Zij worden nu opgesloten of moeten in ballingschap vertrekken terwijl zij enkel op democratische weg hun zelfbeschikking willen realiseren.”

Demesmaeker: “Wanneer zal de Europese Commissie optreden tegen deze onderdrukking van democratische waarden en vrijheden door een Europese lidstaat ? De democratie in Europa is in gevaar en ondertussen blijven Commissievoorzitter Juncker en de eurocommissarissen Frans Timmermans en Marianne Thyssen wegkijken.