Het Eurostadion is dood, leve het Koning Boudewijnstadion!

17 februari 2017, over deze onderwerpen: Sportinfrastructuur, Sport, Wonen en werken in Brussel

Door het afhaken van RSCA en eerder al de KBVB vallen de twee belangrijkste redenen om het Eurostadion te bouwen weg. Het is tijd om vanop een schone lei opnieuw na te denken over wat men met parking C wil doen. Tevens moeten de politieke voortrekkers van het Eurostadion de moed tonen om dringend werk te maken van plan B, nl. de renovatie van het Koning Boudewijnstadion tot een moderne en hedendaagse sporttempel”, aldus Johan Van den Driessche, N-VA-fractievoorzitter in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement en gemeenteraadslid in de stad Brussel.

Wat eerder al werd verwacht is sinds vandaag duidelijk. RSCA wenst niet te spelen in het Eurostadion. Bovendien weigerde eerder ook al de KBVB het Eurostadion als thuisbasis van de Rode Duivels. Ze willen slechts sporadisch in het Eurostadion spelen. Ook om de deadline van het EK 2020 te halen is een klein mirakel nodig. Met het afhaken van RSCA en de KBVB verdwijnen trouwens de twee belangrijkste redenen om dit stadion te bouwen. “Gezien het niveau van de investering door de belastingbetaler – ongeveer 400 miljoen euro, kan ik mij niet inbeelden dat er een draagvlak is om te proberen het stadion tijdig klaar te krijgen voor vier matchen van het EK 2020. Het spookbeeld van leegstaande Olympische infrastructuur doemt op”, aldus Johan Van den Driessche.

Dat zijn de onthutsende feiten twee jaar na aanvang van het project.

Het Eurostadion vervelt daardoor immers in essentie tot een Eurocampus, een kantoor- en parkingproject en dat botst volledig met het doel waarom dit project werd opgestart.

“Er wordt dus best herstart van een wit blad om te bepalen wat men op parking C wil doen. Ik stel ook voor dat we nu vooruitkijken en ik hoop dat de voortrekkers van het project als Alain Courtois (MR) en Guy Vanhengel (Open VLD) de moed tonen dringend werk te maken van plan B, namelijk de renovatie van het Koning Boudewijnstadion tot een moderne en hedendaagse sporttempel. Een renovatie is veel minder complex dan het bouwen van het Eurostadion waardoor het EK 2020 halen misschien nog kan. In elk geval is een renovatie veel goedkoper voor de belastingbetaler. Dit stadion ligt al in de onmiddellijke nabijheid van het bestaand openbaar vervoer en het biedt een oplossing voor de Memorial Van Damme en voor een EK atletiek dat we hopelijk in 2022 naar ons land kunnen halen”, besluit Johan Van den Driessche.