Herbruikbare bekers zijn hip op Vlaamse evenementen

18 februari 2019, over deze onderwerpen: Lokale overheid, Afval, Cultuur

Vorig jaar werden op meer dan 50 evenementen in Vlaanderen herbruikbare bekers ingezet. “Het gaat om een aantal zeer grote evenementen, zoals de Gentse Feesten en De Zomer van Antwerpen. Heel wat plastic bespaard dus”, constateert Vlaams Parlementslid Elke Wouters, die de cijfers opvroeg bij het kabinet Leefmilieu.

“Het is de eerste keer dat we beschikken over cijfers die inzicht geven in het gebruik van herbruikbare bekers op evenementen. En het resultaat van 2018 geeft me goede moed voor de toekomst”, aldus Wouters. Het gaat in de lijst, die bovendien niet limitatief is, enkel om de grotere evenementen die georganiseerd worden door de overheden of waar de gemeenten minstens een aandeel in hebben. Over privé-evenementen zijn er geen gegevens beschikbaar.

Bekerstock
Heel wat gemeenten, intercommunales en provincies hebben intussen een stock aangelegd van herbruikbare bekers voor evenementen. De plaatselijke verenigingen kunnen de bekers ontlenen. “Herbruikbare bekers ondersteunen mee onze strijd tegen zwerfvuil en ik kan de verenigingen alleen maar aanraden om hier meer en meer op deze duurzame oplossing in te zetten”, besluit Wouters.