Gratis Rail Pass is tournée générale op kap van de belastingbetaler

19 juni 2020, over deze onderwerpen: Mobiliteit, NMBS, Coronacrisis

Minister van Mobiliteit Bellot bereikte vandaag een akkoord met de NMBS over de gratis Rail Pass. Elke inwoner van het land zou geen 10, maar 12 tickets kunnen bekomen. Het initiatief wordt “tournée nationale” gedoopt. De kost van het initiatief werd eerder deze week door de minister van Begroting Clarinval geraamd op 110 miljoen euro aan verloren inkomsten bij de NMBS.

Voor de N-VA komt het voorstel neer op geldverspilling. “De federale regering geeft een rondje: zij trakteert, maar de burger betaalt. Dit is gewoon trakteren op kap van je vrienden. Hoe asociaal kan een maatregel zijn.”

“Wat heeft dit nog te maken met het inperken van de economische impact van de coronacrisis? De bedoeling was om het noodlijdende openbaar vervoer te steunen. Daar blijft niets van over: er worden meer administratiekosten gecreëerd, terwijl men de commerciële verkoop wegconcurreert met gratis tickets. De rekening moet betaald worden uit de begroting, die roder kleurt dan ooit. Dit maakt de financiële put dieper in plaats van hem te dempen. Er wordt met belastinggeld gesmost dat het een lieve lust is. Covid-19 blijkt het gedroomde excuus om geld uit te delen”, zegt Roggeman.

“Op een moment dat onze publieke financiën enorm onder druk staan door de corona-crisis is het uitdelen van zulke cadeaus volledig uit den boze. Men kan 1001 manieren bedenken waarvoor dit geld beter besteed zou kunnen worden. Met 110 miljoen euro bouw je een klein ziekenhuis, twee gevangenissen of elektrificeer je twee Limburgse dieselspoorlijnen samen”, vervolgt Tomas Roggeman.

Toen het voorstel voor gratis treintickets in de superkern ter sprake kwam was duidelijk dat dit er voor de N-VA enkel kon komen op voorwaarde dat de kostprijs gering zou zijn, zoals de iniatiefnemers (Groen) beloofden. Inmiddels weten we dat dit verre van het geval is. “Dit is gewoon trakteren op kap van je vrienden. Hoe asociaal kan een maatregel zijn.”