Gratis Interrail-pas houdt 21.000 jongeren weg van Erasmus-uitwisseling

Vorige week werd een akkoord bereikt rond het EU-budget voor 2017, met onder meer een verhoging van 50 miljoen euro voor het Erasmusprogramma. "Nu blijkt dat dit geld gebruikt zal worden voor het uitdelen van gratis Interrail-passen aan achttienjarigen om door de Europese Unie te reizen", zegt Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt (N-VA). "De Europese Commissie wil zieltjes kopen met geld dat veel beter gebruikt kan worden om jongeren een goede opleiding te geven, in het kader van Erasmus. Met die 50 miljoen euro kunnen 21.000 beursstudenten een jaar op Erasmus-uitwisseling gaan. De Commissie levert een staaltje onvervalste gratispolitiek af ten koste van een grote groep studenten."

Tijdens de State of the European Union op 14 september, lanceerde de EVP-fractie (christendemocraten) het idee om een gratis Interrail-pas te geven aan alle Europese 18-jarigen. De Commissie rolt nu volgend jaar een proefproject uit. Van Bossuyt: "Europa maakt opnieuw de verkeerde keuzes. Met een gratis Interrail-pas bereik je niet de gemiddelde, maar de bemiddelde jongere. De grootste kost van reizen ligt niet langer in het transport, maar in het verblijf, eten en drinken ter plaatse. De jongeren die het vandaag niet kunnen betalen om op reis te gaan, zullen het met een gratis treinticket ook niet kunnen."

Het Erasmus-programma is een van de meest bekende en meest succesvolle Europese subsidieprogramma’s met een duidelijke meerwaarde voor onze studenten, vindt Van Bossuyt. "Tussen 2014 en 2020 zullen naar schatting 2 miljoen studenten uit het hoger onderwijs er gebruik van maken. Ik steun een verhoging van het waardevolle budget voor Erasmus, maar niet het uitdelen van gratis treintickets. Hoe kunnen we deze gratispolitiek bovendien rechtvaardigen ten opzichte van de belastingbetaler die nu al weinig vertrouwen heeft in Europa?"