Graag duidelijkheid over megablunder justitie

9 januari 2019, over deze onderwerpen: Justitie

Alweer een gigantische blunder van justitie. Een man slaagde erin een harde schijf met de autopsierapporten van de slachtoffers van de terroristische aanslagen van 22 maart 2016 te stelen uit het Brusselse parketgebouw. Hoe kon dit zo makkelijk gebeuren?

Maar het gaat nog verder, nu blijkt dat de dader bovendien een teruggekeerde Syrië-strijder is. Hij werd in 2016 veroordeeld tot 5 jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Hij beweerde zelfs dat hij in Syrië ook iemand had onthoofd maar werd daarvoor niet vervolgd. Was zo iemand echt alweer op vrije voeten?

Heel wat vragen moeten beantwoord worden. Wist de Syrië-strijder van het bestaan van deze gegevens. Hoe wist hij waar hij die moest zoeken? Wie heeft hem daarvan op de hoogte gesteld? Stond hij in contact met iemand van binnenuit? Het lijkt moeilijk te geloven dat dit puur toeval zou zijn.

Voor de slachtoffers is dit verschrikkelijk nieuws. Het is in de eerste plaats voor hen dat er duidelijkheid moet komen over de ware toedracht. De N-VA eist dan ook een grondig onderzoek naar hoe dit kon gebeuren.

“Dit is het zoveelste bewijs op korte tijd dat minister Geens zijn departement onvoldoende heeft gemanaged”, aldus Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh. “Het schrijnende geval van de tienerpooier die nauwelijks in de gevangenis heeft gezeten, de voor zedenfeiten veroordeelde toneelleraar die niet naar de gevangenis moet en nu een terrorist die na 2,5 jaar al vrij is en inbreekt in het Brusselse parket en net de harde schijf over de aanslagen steelt. Wat moet er nog gebeuren voor Geens zijn verantwoordelijkheid neemt.”