Gloednieuw Huis van Europa zal belastingbetaler meer dan 100 miljoen euro kosten

4 december 2017, over deze onderwerpen: Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie

Het Europees Parlement opent vanaf volgend jaar, samen met de Europese Commissie, een gloednieuw Huis van Europa op de exclusieve Boulevard Haussmann in Parijs. Dat heeft de budgetcommissie van het Parlement vandaag beslist. De inrichtingskosten lopen op tot 20 miljoen euro, de jaarlijkse kosten zullen twintig jaar lang 6,55 miljoen euro bedragen. Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt: “De Europese elite toont nog maar eens hoe wereldvreemd ze is. Ze denkt dat ze met dit soort van dure prestigeprojecten haar aanzien bij de burger kan verhogen. Het openen van een bijkomende toeristische trekpleister in Parijs komt echter op geen enkele manier tegemoet aan de noden van de Europese burgers. De verspilzucht blijft maar duren, op kosten van de belastingbetaler.”

Met de opening van een nieuw kantoor op Boulevard Haussmann wil het Europees Parlement naar eigen zeggen ‘het imago van het Parlement ontwikkelen en het dichter bij de burger brengen’. De buurt is vooral bekend voor het luxe warenhuis Galeries Lafayette. Van Bossuyt: “Uiteraard moeten we Europa dichter bij de burger brengen, maar dat kan het enkel doen met concreet beleid op het vlak van jobs, veiligheid en de aanpak van migratie. Niét door miljoenen te investeren in zelfverheerlijking.”

Het meest opvallende aspect in de plannen voor het nieuwe Huis van Europa is een 360-graden-bioscoop. Van Bossuyt: “Dergelijke folietjes bewijzen vooral dat het Europese establishment de juiste richting kwijt is. Overigens bestaat er al een dergelijke attractie in het Parlement in Straatsburg. Dit is dus dubbel op. Wanneer de Britten binnenkort vertrekken, zal Europa het naar schatting met 12 procent minder aan inkomsten moeten doen. Maar ook dat vooruitzicht zorgt niet voor het nodige gezond verstand. Vorige week nog zette het Parlement het licht op groen voor een ‘gratis’ Interrail-pas voor 18-jarigen en werden er plannen voorgesteld om een eigen b&b uit te baten. De zotternijen waarvoor onze burgers opdraaien, blijven maar verder duren.”