Gepalaver over procedures mag sanctie Laurent niet vertragen

28 februari 2018, over deze onderwerpen: Monarchie

Sinds afgelopen zomer woedt de discussie of prins Laurent al dan niet moet gesanctioneerd worden voor zijn -niet door de regering toegestane- aanwezigheid op een officiële viering in de Chinese ambassade.

De regering heeft – conform de wet - voorgesteld om 15 procent van de dotatie aan Laurent in te houden. De prins heeft zijn standpunten uitgebreid uiteen kunnen zetten via zijn advocaat. Enkel het parlement moet nog beslissen. Nu is er een nieuwe discussie: hoe gaan we die beslissing nemen in de Kamer? Doen we dat via een speciaal op te richten commissie, ook al zijn er nu al bevoegde commissies? Doen we dat via geheime stemmingen, zodat de burgers niet te weten komen wat het standpunt van hun volksvertegenwoordigers is? Procedures zijn belangrijk, omdat ze de correctheid van de eindbeslissing waarborgen. Maar nu dreigt het eindeloos gepalaver over de procedure ervoor te zorgen dat een eindbeslissing op zich laat wachten.

“Dat kan niet de bedoeling zijn”, zegt kamerlid Peter Buysrogge. “In wat voor een commissie, werkgroep, plenaire vergadering, of andere Laurent gehoord wordt interesseert ons niet, zolang hij zijn sanctie maar niet ontloopt.”