Fietsverbindingen aan het Kanaal: 3 jaar uitstel kan 1,5 miljoen euro kosten

11 februari 2020, over deze onderwerpen: Wonen en werken in Brussel

“Het herhaaldelijk uitstel van de gunning van de fietsverbindingen onder 3 bruggen aan het Kanaal kan ervoor zorgen dat Brussel anderhalf miljoen euro aan Europese middelen misloopt”, concludeert N-VA-fractieleider Cieltje Van Achter na een vraag aan minister Elke Van Den Brandt.

Pas in oktober 2020 zal het definitieve project voor de fietsverbindingen onder 3 belangrijke verkeersaders over het Kanaal worden opgeleverd door het architectenbureau en de minister gaf aan dat de huidige tijdslijn een oplevering van het project eind 2023 voorziet.

“Dat is uitermate krap”, stelt Cieltje Van Achter. “De Brusselse regering heeft 1.5 miljoen euro aan EFRO-middelen (Europees fonds voor regionale ontwikkeling – ter info) gekregen ter ondersteuning van dit project. Er staat echter een duidelijke deadline voor de oplevering van projecten met EFRO-middelen uit het budget 2014-2020, namelijk eind 2023.”

Tussen de aanvankelijke bekendmaking van het project en de uiteindelijke gunning liep Brussel echter al een vertraging op van 3 jaar omwille van technische problemen en administratieve fouten.

De totale vertraging in de eerste fase van dit project is dus zo groot als de totale duur die men voor alle ingrijpende werken voorziet (definitief ontwerp afronden, bekomen van de vergunning, aanbesteding voor de aannemer en realisatie van de 3 verbindingen). “Ik maak me dan ook grote zorgen over de strakke deadline van dit project. Er mag dus niets meer fout gaan tijdens het verdere verloop, terwijl de echte werken nog moeten starten”, stelt Cieltje Van Achter. “Deze fietsverbindingen zijn een enorm belangrijk mobiliteitsproject voor de fietsers in en naar onze hoofdstad. Het zou een regelrechte schande zijn als dit Gewest 1.5 miljoen euro misloopt. Laat dit een extra motivatie zijn voor alle besluitnemers in dit project om gedegen aan de slag te gaan zodat de Brusselaars tegen eind 2023 veilig onder Sainctelette, Jules de Trooz en Van Praet kunnen fietsen”, besluit Cieltje Van Achter.