Federale regering gaat boekje te buiten met railpass

16 juni 2020, over deze onderwerpen: NMBS, Coronacrisis

Minister Bellot liet weten dat hij niet wou ingaan van de vraag om uitstel vanwege de NMBS: “'De beslissing is genomen door de superkern en moet uitgevoerd worden. Punt”, reageerde zijn woordvoerder aan De Tijd.

“Deze brute weigering staat in expliciet contrast met de regelgeving ter zake”, zegt N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman. De wet op de overheidsbedrijven uit 1991 verleent de NMBS bestuurlijke autonomie. Dat omvat niet enkel de bedrijfsvoering en de dienstregeling maar ook de verkoop en tarifering. Ook de bestuurlijke uitwerking door middel van het beheerscontract bevestigt dit: het beheerscontract tussen de staat en de NMBS vermeldt expliciet in artikel 14 dat “de NMBS het gamma, de aard en het niveau van de prijzen voor het vervoer van reizigers” bepaalt.

“Met zijn keuze om de vraag van de NMBS om overleg in de wind te slaan, gaat minister Bellot onverantwoordelijk te werk. Niet enkel is het hallucinant dat hij de vraag om overleg over de gratis treintickets weigert. In een beweging lapt minister Bellot ook de wet aan zijn laars. Dit is een ongehoorde schending van de autonomie van het bedrijf”, besluit Roggeman.