Federaal parlement spaart papier uit

12 januari 2018, over deze onderwerpen: Politiek, Innovatie, Technologie

Het federaal parlement maakte vorig jaar zo’n 18,2 miljoen kopieën voor haar interne werking. Dat is fors minder dan de 41,3 miljoen kopieën die er in 2011 nog werden gedrukt. Omgerekend redt de papierbesparing ongeveer 2.772 bomen. Kamerlid Inez De Coninck - die de cijfers opvroeg -  vindt dat het met nog minder papier moet.

Te veel papier
Jaarlijks worden er enorme hoeveelheden papier verbruikt in het federaal parlement. Zo maar even 18,2 miljoen kopieën papier per jaar. Dat is al fors minder dan in 2011. Toen werden er nog zo’n 41,3 miljoen kopieën gemaakt voor de werking van het parlement. Daarmee spaart het federale parlement omgerekend zo’n 2.772 bomen aan papier uit. Dat doet men door meer vergaderingen digitaal te laten verlopen. Daarnaast is ook gestart met digitale facturatie en men gaat meer documenten elektronisch uitwisselen met de ministeriële departementen.

Nog beter doen
Kamerlid Inez De Coninck is tevreden met de papierbesparing. Toch moet het nog beter. “Je ziet nog te vaak bergen ongebruikte parlementaire documenten op de papierberg belanden.” De parlementaire stukken, wetsvoorstellen of resoluties worden telkens afgedrukt voor elk aanwezig Kamerlid, hoewel heus niet iedereen dat allemaal leest. Ook daar kan men nog heel wat papier mee uitsparen.