Extra opleidingen in het volwassenenonderwijs

31 januari 2020, over deze onderwerpen: Activering, Gevangenissen

Acht Centra voor Volwassenenonderwijs verspreid over Vlaanderen mogen elf nieuwe opleidingen organiseren. Het gaat om opleidingen die erg gegeerd zijn op de arbeidsmarkt, zoals lassen, huishoudhulp en logistiek. Er komen ook nieuwe opleidingen in enkele gevangenissen. “Je bent nooit oud genoeg om te stoppen met leren”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Dankzij een sterk aanbod in het volwassenenonderwijs kunnen veel Vlamingen een nieuwe wending geven aan hun leven.”

Een Centrum voor Volwassenonderwijs (CVO) heeft ‘onderwijsbevoegdheid’ nodig om een bepaalde opleiding te organiseren. Zo wil de Vlaamse Overheid de onderwijskwaliteit bewaken en vermijden dat er een wildgroei of een overaanbod ontstaat. Elke aanvraag van een CVO wordt beoordeeld door de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) en een speciale adviescommissie. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts hakt finaal de knoop door samen met de Vlaamse Regering. 

Acht Centra voor Volwassenenonderwijs verspreid over Vlaanderen mogen nu elf nieuwe opleidingen organiseren. Het gaat om opleidingen die erg gegeerd zijn op de arbeidsmarkt, zoals lassen, huishoudhulp, personenzorg en logistiek. Er komen ook nieuwe opleidingen in de gevangenis van Ieper en in het Forensisch Psychiatrisch Centrum in Antwerpen. “In de gevangenis kan je ook een eerlijk vak leren”, zegt Weyts. “Als de gevangenen vrijgelaten worden, dan moeten ze op een positieve manier kunnen bijdragen aan de samenleving en de economie.”