Exponentiële groei van palmolie bedreigt milieu en klimaat

17 mei 2018, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Klimaat

Kamerleden Rita Gantois en Werner Janssen vragen in een resolutie aandacht voor de impact van de stijgende consumptie van palmolie op ontbossing, klimaat, en mogelijk zelfs de volksgezondheid.

De consumptie van palmolie is sinds 1995 verviervoudigd, en zal allicht nog eens verviervoudigen tegen 2050. Het is met voorsprong de populairste plantaardige olie, en wordt gebruikt in 50 procent van alle consumptiegoederen. Deze resolutie poogt objectief de voor- en nadelen te schetsen van de snel groeiende consumptie van palmolie. Enerzijds verschaft de sector veel werkgelegenheid in vooral Indonesië en Maleisië. Anderzijds wordt het regenwoud letterlijk aan een verschroeiend tempo platgebrand en omgehakt om nieuwe palmolieplantages aan te leggen, waardoor bijvoorbeeld Indonesië een enorme CO2-uitstoot heeft in verhouding tot haar economie. “De productie van niet-duurzame palmolie blaast enorm veel CO2-uitstoot in de lucht, en bedreigt het voortbestaan van heel wat diersoorten, waaronder de Orang-oetan en de Sumatraanse tijger”, zegt Kamerlid Werner Janssen.

Ook heersen er op die plantages vaak sociale wantoestanden, en worden de rechten van de oorspronkelijke bevolking niet altijd gerespecteerd. Daarnaast wijst ook steeds meer onderzoek op de mogelijke gezondheidsrisico’s van palmolie, die groter zijn dan voor andere plantaardige vetten, vooral wanneer palmolie tot hoge temperaturen wordt verhit.

Daarom vragen de auteurs aan de regering om te onderzoeken hoe het gebruik van duurzame palmolie kan worden gepromoot en om de nadelige effecten op het regenwoud, de biodiversiteit en het klimaat te beperken. Ze vragen de overheid eveneens om de mogelijk nadelige impact op de volksgezondheid te onderzoeken, en desgevallend beschermend op te treden om die gevolgen in te perken (bijvoorbeeld door te vragen dat productieprocessen worden aangepast). Kamerlid en landbouwspecialiste Rita Gantois vat het als volgt samen: “Als we moeten kiezen tussen palmolie, die soms duurzaam, maar vooral nog met nefaste impact op klimaat, milieu en mensenrechten wordt geproduceerd, of alternatieve plantaardige vetten, zoals Europese olie uit onder andere zonnebloem, raapzaad en olijven, wat doen we dan? En reken daarbij nog de grotere impact van palmolie op de volksgezondheid. Wij vinden dat het tijd is voor een ernstig debat.”