Europese Commissie mag regels rond hormoonverstoorders niet afzwakken

4 oktober 2017, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie

De wetenschappelijke criteria voor hormoonverstoorders die de Europese Commissie voorstelt, kunnen de volksgezondheid bedreigen en kloppen juridisch niet. Europarlementslid Mark Demesmaeker wil het Commissievoorstel van tafel: “Dat is een kwestie van gezond verstand. De Commissie gaat haar boekje duidelijk te buiten. Een uitzonderingsclausule holt het wettelijk verbod op het gebruik van hormoonverstoorders uit en druist in tegen de wet. We moeten er alles aan doen om onze burgers te beschermen. Heel wat studies linken de toename van onder andere kankergevallen, diabetes, obesitas en onvruchtbaarheid aan de blootstelling aan hormoonverstorende stoffen.”

De Europese Commissie kwam in 2016 met een voorstel voor wetenschappelijke criteria voor de identificatie van hormoonverstorende stoffen. Daarover werd afgelopen zomer een akkoord bereikt met nationale experten. Tegen dit voorstel ligt nu een bezwaar voor, wat Demesmaeker voluit steunt: “Met de uitzonderingsclausule die het voorstel bevat, overschrijdt de Commissie haar bevoegdheden. Ze verandert immers een essentieel onderdeel van het wettelijk verbod. En daarvoor kan ze het Parlement als medewetgever niet buitenspel zetten. De juridische dienst van het Parlement steunt ons overigens in deze visie.”

Demesmaeker hoopt dat een parlementaire meerderheid zich achter het bezwaar schaart: “Ik zie niet in hoe een Parlement dat zichzelf respecteert dit kan laten passeren. De Commissie moet ons niet met een kluitje in het riet sturen. Ze moet met een nieuwe tekst komen die juridisch waterdicht is, de gezondheid van consumenten beschermt en rechtszekerheid biedt aan producenten.”

Wie beweert dat het Parlement met dit bezwaar de kwestie vertraagt, heeft ongelijk. Demesmaeker: "Dat is de wereld op zijn kop. De Commissie kwam zelf drie jaar te laat met een voorstel. Nu wil ze onder het mom van ‘pragmatisme’ snel vooruit. Absurd. Ik duld geen politieke spelletjes die de gezondheid van onze burgers kunnen aantasten. De Commissie moet dit voorstel intrekken."