Europese Commissie en EVP blijven oorverdovend stil

Deze namiddag protesteerden een 150-tal Catalanen en Vlamingen op het Brusselse Schumanplein tegen de opsluiting van vreedzame Catalaanse politici in Madrid. Vandaag is ook de voormalige Catalaanse regeringsleider Puigdemont zelf opgepakt in Duitsland. Hij was op doorreis vanuit Finland. De Duitse politie gaf hiermee gevolg aan het Spaanse aanhoudingsbevel tegen hem. “Een nieuw triest dieptepunt in de behandeling van vreedzame politici door de Spaanse staat”, zegt federaal parlementslid Peter Luykx.

De N-VA-fracties in het federale, Vlaamse en Europese parlement verwachten dat Europa zich duidelijk uitspreekt in deze zaak. "Het Vlaams Parlement veroordeelde reeds eerder het geweld en de repressie tijdens het referendum. Het is onaanvaardbaar dat Spanje blijft inzetten op repressie i.p.v. dialoog. Enkel via dialoog met Catalaanse politici kan Madrid uit deze impasse geraken. Niet door Catalaanse leiders op te sluiten", volgens Vlaams Parlementslid Karl Vanlouwe.

Maar meer nog verwachten we vooral van de EVP-fractie in het Europese parlement, waartoe de regerende Spaanse Partido Popular hoort, een duidelijke stellingname. “We staan hier onder het raam van Juncker en co. We klagen vooral ook aan dat de Europese Commissie geen enkele stap ondernomen heeft om Spanje eraan te herinneren dat er democratische spelregels zijn in de club waarvan ze deel uitmaken. De slaafse volgzaamheid aan de EVP-vrienden van Rajoy’s Partido Popular is stuitend! Zijn er nog democraten in de EVP? Dat ze dan nu spreken!” besluit Europees Parlementslid Mark Demesmaeker.