Europees Parlement keurt handelsakkoord met Japan goed

12 december 2018, over deze onderwerpen: Europese handel, Buitenlandse handel

Vandaag werd in het Europees Parlement het nieuwe Handelsakkoord Een akkoord tussen twee of meer landen of regio’s, ter bevordering van de wederzijdse handelsstromen en vrijhandel. Daarin maken zij basisafspraken over de markttoegang en het wegwerken van handelsbarrières. In meer complexe handelsakkoorden wordt niet alleen onderhandeld over die handelsvoorwaarden zelf, maar bijvoorbeeld ook over een gemeenschappelijke markt of over investeringen. Sinds het Verdrag van Lissabon, dat eind 2009 in werking trad, is het onderhandelen en afsluiten van handelsakkoorden met partijen van buiten de EU een exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie. handelsakkoord tussen de Europese Unie en Japan goedgekeurd. Het is de grootste handelsdeal ooit onderhandeld door de EU en beslaat een markt van 600 miljoen mensen. Ook de Vlaamse economie heeft baat bij dit nieuwe partnerschap. “In een globaal klimaat van protectionisme en unilaterale handelsmaatregelen is dit handelsakkoord met Japan een signaal dat we geen muren willen optrekken rond Europa maar kiezen voor een correcte en verstandige handel”, reageert Europarlementslid Ralph Packet.

Japan heeft als grote welvarende markt een sterke positie in de wereldhandel. Samen met de Europese Unie maken zij 40 procent uit van de wereldwijde handel. Naast het handelsakkoord werd ook het strategisch partnerschap met Japan goedgekeurd. De twee verdragen moeten de hechte samenwerking tussen beide partners verder stroomlijnen en uitdiepen.

Ralph Packet is lid van de Commissie Internationale Handel in het Europees Parlement en benadrukt het belang van dit akkoord voor onze ondernemingen, jobs én onze consumenten. “Voor een open en exportgerichte economie zoals Vlaanderen, opent dit handelsakkoord met Japan nieuwe mogelijkheden. Het is een duw in de rug voor een slagkrachtig handelsbeleid in het voordeel van onze bedrijven en consumenten”, voegt hij eraan toe.

Anno 2018 is één op de zes jobs in Vlaanderen afhankelijk van de export. Vlaanderen staat in voor 83 procent van de totale Belgische export en voor 90 procent van alle Belgische export naar Japan. Van alles wat Japan importeert in ons land, komt uiteindelijk 96 procent in Vlaanderen terecht. Vorig jaar werd er nog voor bijna 3 miljard euro geëxporteerd vanuit Vlaanderen naar het land van de rijzende zon. En voorliggend akkoord is bijvoorbeeld alvast ook een opsteker voor de haven van Zeebrugge als belangrijke draaischijf voor de Europese import van Japanse automerken.

Kortom, Vlaanderen leeft van de internationale handel en heeft baat bij dit nieuwe handelsakkoord. Het geeft nieuwe mogelijkheden voor onze bedrijven om te groeien in een tot voor kort vrij gesloten markt. “Alle belangen voor Vlaanderen zijn in de verdragstekst opgenomen, vele tarieven en handelsbelemmeringen vallen weg en onze bedrijven krijgen een verbeterde toegang tot openbare aanbestedingen van centrale overheidsinstanties. Bovendien heeft het akkoord ook aandacht voor duurzame ontwikkeling en wordt een apart hoofdstuk opgenomen voor kmo’s”, onderstreept Karl Vanlouwe, Vlaams volksvertegenwoordiger die in het Vlaams Parlement internationale handel opvolgt.