Europees auteursrecht: eindelijk eerlijke artiestenvergoeding, maar linkbelasting slecht voor consument en kmo's

12 september 2018, over deze onderwerpen: Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie

Het Europees Parlement wil eindelijk een eerlijke vergoeding voor artiesten, maar dreigt met een linkbelasting de consument en kmo’s hard te treffen. Dat zijn de belangrijkste elementen van het parlementair voorstel voor de hervorming van het Europees auteursrecht. Een meerderheid keurde vandaag deze tekst goed.

Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt: “We zijn tevreden dat auteurs en artiesten eindelijk eerlijk vergoed zullen worden voor hun werk. Anderzijds worden onze startups en kmo's getroffen door een linkbelasting, waarbij persuitgevers zoals kranten een vergoeding kunnen aanrekenen aan online nieuwsverzamelaars. Hopelijk schrappen de lidstaten deze belasting.”

De hervorming van het auteursrecht wil in de eerste plaats een antwoord bieden op de vraag van auteurs en artiesten voor eerlijke(re) vergoedingen. Van Bossuyt: “Hun vraag voor een correcte compensatie is meer dan terecht. Deze tekst biedt hen daarvoor de nodige zekerheid. Overigens zal dat zonder een systematische filtering van het internet gebeuren. Dat is essentieel voor het beschermen van de vrije meningsuiting. Overigens kunnen onze startups dergelijke filters niet betalen.”

Maar de voorgestelde linkbelasting dreigt deze startups en onze kmo’s wél handenvol geld te kosten. Van Bossuyt: “Uiteraard is het logisch dat er voor het gebruik van volledige artikels betaald moet worden. Maar deze linkbelasting geldt voor het gebruik van bv. enkel de titel van een artikel, terwijl er nochtans naar het oorspronkelijk artikel wordt doorverwezen. Websites die nieuws verzamelen zijn cruciaal voor een vlotte toegang tot informatie die anders onder de radar blijft. Door deze belasting zullen nieuwsverzamelaars minder artikels aanbieden, waardoor de consument minder makkelijk toegang krijgt tot nieuws.”

Hiernaast weten de burgers nog altijd niet van welke bezienswaardigheden zij ongestraft eigen foto's op sociale media mogen plaatsen. Van Bossuyt: “Een selfie voor de Eiffeltoren op Facebook? Nog steeds onduidelijk of dat mag. Een hervorming van het Europees auteursrecht is onvolledig zonder een duidelijk ingevulde panoramavrijheid.”

Deze tekst gaat nu naar de onderhandelingen met de lidstaten. Van Bossuyt: “We hopen dat de Raad in de komende onderhandelingen de burger duidelijkheid verschaft rond deze panoramavrijheid én de linkbelasting uit de tekst haalt. Pas dan kunnen we spreken van een evenwichtig en modern Europees auteursrecht.”