Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt steunt 'Hope for Girls' in strijd tegen vrouwelijke genitale verminking

17 oktober 2017, over deze onderwerpen: Europees beleid, Gelijke kansen

Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt heeft vandaag de Europese Burgerschapsprijs overhandigd aan ‘Hope for Girls’, het fonds van Annemie Struyf en Lieve Blancquaert. Van Bossuyt is erg trots dat haar kandidaat erkend werd door de Europese jury: “Hope for Girls leverde al langer uitstekend werk in Kenia in de strijd tegen vrouwelijke genitale verminking. Met het oprichten van de stichting willen ze nu ook de nodige aandacht vragen voor kwetsbare meisjes in Vlaanderen en Brussel. Meer aandacht is broodnodig, het aantal gevallen van genitale verminking stijgt immers ook bij ons.”

Vrouwelijke genitale verminking staat centraal in de werking van Hope for Girls. Het is niet langer louter een Afrikaans probleem. Van Bossuyt: “Deze gruwelijke praktijken vinden ook steeds vaker in onze contreien plaats. Bovendien leven er momenteel zo’n 500.000 besneden vrouwen in de Europese Unie. Al te vaak worden besneden vrouwen die naar Europa immigreren of vrouwen die hier besneden worden, aan hun lot overgelaten. Naast psychologische problemen, stapelen ook de lichamelijke klachten zich op. We moeten deze vrouwen bijstaan.”

Begin 2017 selecteerden Annemie Struyf en Lieve Blancquaert via de Koning Boudewijnstichting 16 projecten in Vlaanderen en Brussel die zich specifiek richten op kwetsbare meisjes. Elk project ontvangt het volgende jaar financiële steun van Hope for Girls. Van Bossuyt beseft dat meisjes nog steeds duidelijk gediscrimineerd worden tegenover jongens, namelijk 27 procent tegenover 6 procent, en dat ze in het algemeen meer kwetsbaar zijn. “Europa vraagt dit jaar extra aandacht voor geweld tegen vrouwen. Hope for Girls geeft perfect gehoor aan deze oproep. Hoewel de projecten veel breder gaan dan enkel geweld, is de focus op de rechten en positie van meisjes erg terecht. Denk maar aan de problematiek rond seksuele intimidatie die vandaag het nieuws beheerst”, zegt Van Bossuyt.

Reactie van Annemie Struyf op het winnen van deze prijs: “Deze prijs stemt mij, én onze stichting Hope for Girls, bijzonder gelukkig. De afgelopen jaren heb ik maar al te vaak ondervonden hoe moeilijk het is om het thema van vrouwelijke genitale verminking aan te kaarten. Ten eerste is dit thema te gruweliijk voor woorden, en kijkt men vaak liever een andere kant op. Verder zijn velen ook bang om een praktijk te veroordelen die in sommige culturen zo diep is ingebakken. Nochtans betreft dit een zaak van fundamentele mensenrechten. Heel blij en vereerd dus met deze Burgerschapsprijs.”