EU-passagiersrechten van toepassing tijdens hele vliegtuigreis binnen dezelfde boeking. Ook buiten Europa.

31 mei 2018, over deze onderwerpen: Europees beleid, Europees Parlement, Europese Commissie

Wanneer een vliegtuigreiziger vertraging of andere problemen ondervindt bij een tussenlanding buiten de Europese Unie na vertrek op een Europese luchthaven, kan hij/zij zich nog steeds beroepen op de EU-passagiersrechten. Dan moet de consument de betrokken vluchten wel in één boeking aangekocht hebben. Dat heeft het Hof van Justitie vandaag in een arrest geoordeeld.

Anneleen Van Bossuyt, Europarlementslid en voorzitter van de commissie Consumentenbescherming: “Deze logische beslissing schenkt de Europese vliegtuigreizigers een pak meer zekerheid én bescherming. Tijdens de komende zomervakantie kunnen heel wat mensen nu met een gerust gemoed vertrekken. Hun mogelijk recht op compensatie stopt niet halverwege hun traject.”

Dit arrest komt er nadat een vrouw problemen had ondervonden met haar vlucht van Berlijn naar Agadir, met een tussenstop in Casablanca. Bij overstap in Casablanca bleek haar zitplaats aan een andere persoon te zijn toegewezen. Vreemd, aangezien de vrouw met één enkele boeking haar reis van Berlijn naar Agadir had aangekocht. De luchtvaartmaatschappij waarmee de vrouw vloog, weigerde een compensatie omdat het traject Casablanca - Agadir buiten de Europese Unie ligt. Van Bossuyt: “Maar dat is niet correct, oordeelt het Hof vandaag terecht. Europa breidt de bescherming voor de reizende consument uit. Ook buiten de Unie. Een uitstekende zaak.”