Elk jaar 1,6 miljoen griepprikken

2 maart 2018, over deze onderwerpen: Ziekte, Gezondheidszorg, Preventie

Ook dit seizoen kregen weer heel wat mensen de griep. Jaarlijks laten gemiddeld 1,6 miljoen mensen, terugbetaald een griepspuit zetten. Dat blijkt uit cijfers die parlementslid Yoleen Van Camp opvroeg bij de minister van Volksgezondheid. Opvallend is dat meer Vlamingen om hun jaarlijkse griepspuit gaan dan Walen en Brusselaars.

Van Camp: “Vlaanderen lijkt duidelijk meer in te zetten op vaccinatie tegen de griep. Dit leidt tot minder zieken, minder complicaties en minder werkverlet. In Wallonië en Brussel wordt er minder gevaccineerd. Dit terwijl complicaties en werkverlet wel door de federale overheid – waar de Vlaming het gros aan bijdraagt – betaald worden.” In Vlaanderen kregen 1 miljoen mensen een griepspuit terugbetaald (16 procent van de Vlamingen). In Brussel was dat iets meer dan 100.000 (8 procent) en in Wallonië een 430.000 (12 procent). Jaarlijks gaat het in totaal over gemiddeld 1,6 miljoen personen.

Hoeveel mensen op eigen houtje en dus op eigen kosten om een griepspuit gaan, is niet geweten. Aangewezen is het onder andere bij zwangere vrouwen, mensen met chronische aandoeningen zoals astma, diabetes of immuniteitsstroornissen, mensen vanaf 65 jaar, zorgverstrekkers en ouders van baby’s onder de 6 maanden. In de leeftijdscategorie van 50 tot 64 jaar is vaccinatie ook zinvol. De Hoge Gezondheidsraad definieert de risicocategorieën. Voor deze mensen met een verhoogd risico wordt het griepvaccin terugbetaald.

De terugbetaling van griepspuiten kost de ziekteverzekering jaarlijks zo’n 12 miljoen euro. Van Camp: “Het antwoord op de vraag welke kosten er op termijn bespaard worden door de griepvaccins is er niet.” Uit wetenschappelijk onderzoek – waarop de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad ook gebaseerd is – weten we wel dat het vaccineren tegen griep in de risicocategorieën uiteraard zinvol is.