Elektronische facturatie bij Vlaamse overheid in stijgende lijn

23 mei 2017, over deze onderwerpen: Economie, Lokale overheid

Het aantal elektronische facturen dat naar de Vlaamse overheid wordt gestuurd, gaat in stijgende lijn. Dat blijkt uit het antwoord van minister Tommelein op een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Lieve Maes (N-VA).

Lieve Maes: “De voorbije maanden werden steeds meer facturen digitaal verwerkt, met een piek van bijna 4.500 in december 2016. Sinds begin dit jaar is het mogelijk de elektronische facturatie te berekenen als percentage van het totaal aantal facturen. In februari van dit jaar werd ongeveer 13 procent van het totaal aantal facturen op elektronische manier verwerkt. De lijst met bedrijven die elektronisch factureren wordt ook steeds langer.

Elektronische facturatie biedt niets dan voordelen. Het is makkelijker om de facturatiestroom te beheren en te verwerken en bovendien daalt de afhandelingstijd van een factuur met maar liefst 7 tot 10 dagen. Op die manier wordt het risico op wanbetalingen door de Vlaamse overheid opnieuw een stukje kleiner.”

Naast het proces van e-invoicing heeft de Vlaamse overheid ook blijvende aandacht voor e-facturatie en e-ordering. Ook hier is het doel te komen tot meer efficiëntie. Ook de beslissing om elektronisch factureren vanaf 1 januari 2017 verplicht te maken bij overheidsopdrachten moet in dit kader gezien worden.