Eerstehulp drones nog niet voor morgen

30 juli 2017, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Innovatie, Technologie

De kans dat er op korte termijn in dit land drones worden ingezet om sneller dan een ziekenwagen een automatische externe defibrillator (AED) tot bij de patiënt te brengen lijkt wel heel erg klein te zijn. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit, François Bellot (MR) op een parlementaire vraag van Kamerlid Bert Wollants.

Na succesvolle tests door de medische universiteit 'karolinska-instituut' uit het Zweedse Stockholm en de ambitie van de gemeente Heist-op-den-Berg om ermee aan de slag te gaan, leek de technologie bijna klaar voor de praktijk. Minister Bellot sluit alvast uit dat op korte termijn hartpatiënten zullen geholpen worden door dergelijke drones. De minister ziet immers nog heel wat technische hinderpalen waardoor geen aanvaardbaar veiligheidsniveau kan worden gegarandeerd. Het is voor de minister zelfs vandaag niet duidelijk of deze toepassing wel of niet onder het huidige koninklijk besluit valt dat de regels voor drones bepaalt.

Voor Kamerlid Bert Wollants (N-VA) moet de zaak dringend uitgeklaard worden. "Het Zweedse experiment toont aan dat een drone gemiddeld meer dan een kwartier sneller is dan de klassieke ziekenwagen, wat letterlijk het verschil is tussen leven en dood. Dit niet verder onderzoeken en mogelijk maken zou immers echt de foute keuze zijn. Wie vandaag buiten een ziekenhuis een hartstilstand krijgt, heeft minder dan 10 procent kans op overleven want met elke minuut die verstrijkt daalt de overlevingskans. Het gevolg is dat er in dit land 10.000 slachtoffers per jaar vallen, bezwaarlijk een aanvaardbaar veiligheidsniveau", aldus Wollants (N-VA).

Voor het federaal parlementslid moet de minister de zaak juridisch uitklaren en samen met de sector kijken naar oplossingen om dit te mogelijk te maken, in plaats van zich neer te leggen bij de hinderpalen.