Een EU als wereldspeler kan niet zonder goede Afrika-strategie

9 maart 2020, over deze onderwerpen: Europees beleid, Afrika

Vandaag heeft de Europese Commissie de basis voorgesteld voor een nieuwe strategie met Afrika. De EU wil de samenwerking met Afrika verbeteren op vijf belangrijke gebieden: groene transitie; digitale transformatie; duurzame groei en banen; vredeshandhaving en goed bestuur; en migratie en mobiliteit. Op de EU-Afrikatop in oktober 2020 wil men deze strategie bekrachtigen. N-VA-Europarlementslid Assita Kanko, die de EU vertegenwoordigt in haar relaties met het Pan-Afrikaanse Parlement, zegt dat “als de EU een echte globale speler wil worden, het haar relatie met Afrika ernstig moet nemen. Met concrete daden en niet alleen met mooie woorden. Laat deze strategie een eerste stap zijn. ”

“Ambitie moet het kernwoord zijn van elke toekomstige EU-strategie voor Afrika. De EU belooft al jarenlang om van Afrika een prioriteit te maken, maar nu is het tijd voor echte actie. Laat deze strategie een eerste stap zijn. De betrokkenheid van de EU moet zich eindelijk richten naar de Afrikaanse jongeren en vrouwen en hun aspiraties voor de toekomst. In het Afrika dat ik ken, wonen enkele van de meest ambitieuze en ondernemende mensen die ik ooit heb ontmoet. Afrika ontwikkelt innovatieve technologieën in de landbouw en de digitale sector en is een wereldwijd knooppunt van kunst, mode en toerisme.”

'Het wordt tijd om van Afrikaanse landen een echte en gelijkwaardige partner te maken. Te lang is het partnerschap tussen de EU en Afrika gebaseerd op ontwikkelingshulp, achterhaalde ideeën over een Afrika dat niet langer bestaat, en een handelspartnerschap dat Afrikaanse landen niet in staat stelt wereldwijde merken en wereldeconomieën op te bouwen. De EU moet naar Afrika kijken als partner bij het helpen opbouwen en versterken van de vrije markten van de wereld en een voorvechter zijn van op regels gebaseerde handel over de hele wereld.”

“Als we niet snel zijn, zullen het vooral China en de VS zijn die de plak zwaaien in Afrika. Nu al pompen deze wereldmachten miljarden in het continent. Miljarden die de Afrikaanse leiders graag zien komen, omdat ze bij de EU geconfronteerd worden met een verouderd, traag en vaak patriarchisch concept van samenwerking. Ontwikkelingssamenwerking blijft cruciaal, maar zou sterker gekoppeld moeten worden aan het versterken van de leerplicht, zeker voor Afrikaanse meisjes, degelijke migratie-afspraken en een goede gezondheidszorg.”

“De EU moet ook kijken hoe ze kan helpen bij het bestrijden van sluimerende conflicten en instabiliteit in bepaalde Afrikaanse regio's. We hoeven alleen maar naar de verzwakte veiligheidssituatie in de Sahelregio te kijken om te weten dat dit een gebied is waar de EU haar diplomatieke en praktische inzet moet vergroten en versterken. Dit is essentieel voor het waarborgen van regionale stabiliteit en voor het voorkomen van weer een nieuwe potentiële migrantencrisis.”

“Ik hoop dat we de komende maanden hand in hand zullen voort bouwen op deze strategie met het Afrikaanse continent; en dat Europa de centrale vraag stelt: wat Afrika van de EU wilt, en niet alleen wat de EU van Afrika wilt.”