Economische kroonjuwelen in corona-moeilijkheden beschermen tegen buitenlandse overname

27 maart 2020, over deze onderwerpen: Economie, Europees beleid, Buitenlandse handel, Coronacrisis

“De coronacrisis heeft een enorme impact op onze economie en heeft veel van onze bedrijven tijdelijk verzwakt. Onze overheid moet hen in deze crisistijd verzorgen én beschermen”, zegt N-VA-Kamerlid Katrien Houtmeyers. De N-VA stelt voor om in navolging van Spanje en Duitsland maatregelen te nemen om tijdelijk onze strategische sectoren te beschermen en sleutelbedrijven te vrijwaren van een buitenlandse overname.

Ook Europees Parlementslid Johan Van Overtveldt en Vlaams Parlementslid Axel Ronse sluiten hier bij aan. “De federale overheid moet zo snel mogelijk actie ondernemen om onze bedrijven te beschermen en klaar staan om bij te springen wanneer deze ondernemingen extra kapitalisatienoden hebben. We moeten oog hebben voor onze eigen strategische sectoren en voorkomen dat buitenlandse spelers omwille van de huidige economische crisis en volatiliteit van de markt, deze bedrijven voor een prikje kunnen overnemen.”

In een globale crisis als de huidige zullen anderen landen niet twijfelen om hun strategische sectoren te beschermen. Wij als kleine speler moeten nu in actie schieten om te voorkomen dat onze bedrijven door buitenlandse opkopers worden overgenomen en we na de crisis beseffen dat we enkele economische leeuwen uit onze handen hebben laten glippen. De parlementsleden willen dan ook dat de uitwerking hiervan prioritair op de agenda komt van de economische relance groep. We moeten absoluut een buitenlandse ‘hold up’ op onze kroonjuwelen vermijden.

Tijdens de aankondiging van het steunfonds voor bedrijven en werknemers zei de Spaanse eerste minister Pedro Sanchez dat de regering de regulering voor overnames door niet-EU-landen van Spaanse strategische bedrijven heeft aangepast. De Spaanse regering wil voorkomen dat buitenlandse kopers een oneerlijke voordeel halen uit de huidige marktvolatiliteit en de algemene dalende trend van economische activiteit.

De Duitse minister van Economie Peter Altmaier was eveneens bezorgd over een mogelijke uitverkoop van Duitse economische en industriële concerns en kondigde staatsteun aan om zo’n overnames te voorkomen. Zo zei hij: “Als de meerderheid van de Duitse economie in buitenlandse handen komt, hebben we na de gezondheidscrisis ook een totale omslag van de globale wereldeconomie.” Hij wil de positie van de Duitse bedrijven in deze wereldeconomie beschermen.

Ook de voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen wil zo’n verandering in de wereldeconomie voorkomen. Zo heeft de Europese Unie kunnen voorkomen, door middel van een nieuwe lening, dat een Duits bedrijf – dat aan een mogelijk vaccin voor het coronavirus aan het werken is – in handen is gekomen van Amerikaanse investeerders.

“Net zoals we onze strategische bedrijven moeten beschermen, is het fundamenteel om na de coronacrisis het debat te openen over de productiefaciliteiten van verschillende strategische sectoren op Europese bodem. Dit debat is broodnodig om de productiecapaciteit van deze strategische bedrijven te verankeren in Europa zeker met oog op een toekomstige crisis”, besluiten de N-VA-parlementsleden.