Drugsbendes grijpen naar zwaar geweld in Brussel

7 juli 2020, over deze onderwerpen: Wonen en werken in Brussel

“Er zijn wel degelijk bendes in Brussel en het is hen menens. De feiten van de afgelopen dagen en weken liegen er niet om. De liquidatie van de 23-jarige Soufiane en de verwonding van Amine en Adnane (17 en 19) met een kalashnikov, zijn het drieste dieptepunt in een bendeoorlog die reeds langer bezig is”, stelt Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA).

De politie zoekt de daders van de afrekening in het criminele drugsmilieu. Twee beruchte drugsclans vechten reeds een aantal maanden een gewelddadige territoriale oorlog uit over verschillende gemeenten, voornamelijk in Sint-Gillis, Vorst, Anderlecht en Brussel. Een beknopt overzicht van feiten die de media hebben gehaald in de afgelopen 3 maanden:

  • Op vrijdag 24 april omstreeks 21.40 uur zijn schoten gelost ter hoogte van de kruising tussen de Herzieningslaan en de Eloystraat in Anderlecht. Een persoon werd gewond naar het ziekenhuis gevoerd. Het parket heeft een onderzoek geopend naar verschillende individuen.
  • Op maandag 11 mei werden rond 20.40 uur voor in de buurt van de Olympische dreef in Anderlecht schoten gelost tijdens bendegeweld. Volgens het parket hadden enkele personen zich naar daar begeven om een ruzie uit te vechten. Toen leden van de ene bende merkten dat de andere bende gewapend was, zouden ze met hun voertuigen op hun tegenstanders zijn ingereden. Die laatsten reageerden door schoten af te vuren in hun richting. Niemand werd door de schoten geraakt, maar twee personen liepen wel verwondingen op nadat ze werden aangereden.
  • Diezelfde nacht is in de buurt van het federale parlement een granaat ontploft. Wie er achter de granaataanslag zit, is nog niet gekend. Het parket voert een onderzoek om de daders te identificeren. Alles wijst op een afrekening in het criminele milieu, maar over het motief is er voorlopig nog geen duidelijkheid.
  • Op donderdagavond 18 juni omstreeks 23.30 uur plaats aan het Heldenplein in Sint-Gillis. Getuigen zagen en filmden daar hoe een man in een paarse jas vier schoten afvuurde naar een andere persoon. Toen de politie ter plaatse kwam, was de dader al gevlucht. Eén man was bij de feiten lichtgewond geraakt en werd naar het ziekenhuis gebracht voor verzorging.

“De feiten van afgelopen weekend zijn zeker niet alleenstaand. Twee beruchte drugsclans uit naburige gemeenten vechten al maanden een territoriale oorlog uit. De clans willen allebei de controle over de cannabishandel in handen krijgen, desnoods door grof geweld te gebruiken. Politiebronnen spreken van een relatief nieuwe uitdager: een criminele familie uit Sint-Gillis. Deze familie heeft in sneltempo een zware reputatie opgebouwd en wil haar drugstrafiek uitbreiden, onder meer naar het Orbanplein waar de gewelddadige feiten van dit weekend zich hebben afgespeeld. De andere bende is een gevestigde drugsclan uit Anderlecht”, weet Vanden Borre.

Neen, legalisering is zeker niet de oplossing zoals de burgemeester van Vorst Stefan Roberti (Ecolo) beweert. Drugs veroorzaken vele maatschappelijke problemen. We mogen als maatschappij niet het signaal geven dat drugs oké zijn met alle gevolgen van dien. Uiteraard moeten preventie en hulpverlening voorrang krijgen op repressie. Maar we mogen de drugsbendes niet laten winnen. Brussel springt bijvoorbeeld nu reeds veel te laks om met de zogenaamde weedshops, waar in vele gevallen verboden en zeer schadelijke middelen te koop zijn.

Voor de strijd tegen bendes en illegale drugs kan men vanuit het Brussels Gewest onder leiding van minister-president Rudi Vervoort (PS) veel meer doen. Hij maakt er alleszins geen prioriteit van en neemt geen initiatieven. Een eengemaakt camerasysteem voor de zes politiezones zou bijvoorbeeld zeer nuttig zijn bij de opsporing en het opvolgen van bendes. Dit is na 6 jaar en vele tientallen miljoenen euro nog steeds niet operationeel.

“De criminaliteitscijfers tussen 2008 en 2018 in verband met bendes en drugs in Brussel zouden eigenlijk reeds langer alarmbellen moeten doen afgaan. Bij de heersende politieke klasse blijft het echter oorverdovend stil. Het bezit van verdovende middelen kent meer dan een verdubbeling (van 2.876 naar 6.286 feiten, +122%). De verkoop van verdovende middelen is eveneens verdubbeld (van 551 naar 1.114, +102%). Illegaal wapenbezit/wapendracht is gestegen met 70% (304 naar 521). Reden genoeg om de strijd tegen bendegeweld en drugs ernstig te nemen,” voegt Vanden Borre daar nog aan toe.

Hij besluit: “Van politiebronnen verneem ik dat burgemeester Roberti (Ecolo) aan de politie vraagt om niet te streng op te treden in de buurt van het Orbanplein. Heeft hij schrik voor represailles van de drugsbendes? Of hoopt hij misschien dat het probleem vanzelf verdwijnt? De buurtbewoners klagen alvast dat er meer controles moeten komen. Terecht. Want als je een drugsprobleem laat sluimeren, gaat het helaas niet weg. Integendeel, wanneer de overheid zich terugtrekt nemen gewelddadige bendes het over.”