Dringend nood aan echte snelrechtprocedure!

2 januari 2019, over deze onderwerpen: Veiligheid, Politie, Justitie, Wonen en werken in Brussel

De recente rellen in Molenbeek tonen opnieuw aan dat een krachtdadiger signaal vanuit justitie nodig is. “Justitie moet nu haar job doen: deze zaken moeten veel sneller voor de rechtbank gebracht worden en er moeten ook strenge straffen worden uitgesproken”, zegt Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh.

Bij de jaarwisseling naar 2019 werden in Molenbeek winkels geplunderd en brand gesticht, hulpverleners werden bekogeld met stenen en ook agenten raakten gewond. Deze rellen maken nogmaals pijnlijk duidelijk dat er dringend nood is aan een echte snelrechtprocedure. Volgens Kristien Van Vaerenbergh moet er een krachtig signaal gegeven worden. “Dit soort vergrijpen moet absoluut veroordeeld worden. Het is belangrijk dat justitie nu snel handelt.”

Deze incidenten herinneren ons aan voorgaande rellen in Brussel (in november 2017 bijvoorbeeld). Een aantal daders van toen werden pas vijf maanden na de feiten voor de rechtbank gebracht. Nochtans konden de daders al snel geïdentificeerd worden. “In dergelijke zaken, waar daders ter plekke gevat worden, moeten daders veel sneller berecht worden. Snelrecht is noodzakelijk voor een geïntegreerd lik-op-stuk-beleid van politie en justitie en om een gevoel van straffeloosheid te vermijden dient er kordaat te worden opgetreden. Mijn wetsvoorstel om een echte snelrechtprocedure in te voeren, is klaar om gestemd te worden in het parlement”, aldus Van Vaerenbergh.

“Ik roep ook op om de omzendbrief van het college van Procureurs-generaal over het verplicht openen van een opsporingsonderzoek bij geweld tegen agenten, uit te breiden naar geweld tegen alle hulpdiensten”, besluit Van Vaerenbergh. De brandweer in Molenbeek deelde die nacht ook mee in de klappen en dat is verwerpelijk.

De straffen die door de rechtbank worden uitgesproken, moeten natuurlijk ook voldoende zwaar en afschrikwekkend zijn. Wanneer het kort en klein slaan van winkels, plunderen en het in brand steken van wagens slechts bestraft wordt met enkel werkstraffen, zoals in het verleden al eens het geval was, dan is dit een signaal dat Brusselse bendes en relschoppers alleszins niet op betere gedachten zal brengen.