Di Rupo I wordt Vlaamse minderheidsregering

13 oktober 2011, over deze onderwerpen: Democratie, N-VA

De regering Di Rupo I wordt de eerste regering in de geschiedenis van België die men doelbewust maakt zonder een meerderheid aan Vlaamse kant, een triest dieptepunt. Di Rupo I wordt dan ook een Vlaamse minderheidsregering, zonder democratische legitimiteit in Vlaanderen.

Di Rupo I zal een regering worden die gesteund wordt door 50 van de 62 ofwel 80% van de Franstalige volksvertegenwoordigers. Aan Vlaamse kant zal deze regering amper de steun krijgen van 43 van de 88 ofwel 49% van de Vlaamse volksvertegenwoordigers.

Bart De Wever: "De Vlamingen zijn veruit in de meerderheid in dit land en betalen het leeuwendeel van alle belastingen, maar we worden straks wel opnieuw bestuurd door een regering die gedomineerd wordt door de Franstaligen. Ik dacht dat de Vlamingen een heel ander signaal gegeven hadden vorig jaar."

De N-VA herinnert de drie traditionele partijen aan de vele dure beloftes die ze allemaal gezworen hadden na de verkiezingen van 2010. Al in de verkiezingscampagne riep de N-VA alle Vlaamse partijen op om te beloven geen regering zonder Vlaamse meerderheid te maken. Toen zworen ze alle drie om dat nooit meer te doen.
 

  • “Natuurlijk stappen wij niet in een federale regering zonder een Vlaamse meerderheid”, aldus toenmalig CD&V-voorzitter Marianne Thyssen (DM, 07/06/2010).
  • Ook Open Vld-voorzitter Alexander De Croo was duidelijk: “Daar bestaat geen discussie over.” (DS, 07/06/2010) Hij voegde daar toen een vraag aan toe, die vandaag wel bijzonder relevant blijkt: “Belooft De Wever ook om geen linkse regering op de been te helpen die de belastingen verhoogt in plaats van te bezuinigen?” (DS, 07/06/2010). Vandaag stellen wij als N-VA diezelfde vraag opnieuw aan de Open Vld-voorzitter.
  • We citeren tot slot een recenter citaat van Vincent Van Quickenborne (Open Vld): “Een regering met de drie traditionele partijen heeft aan Vlaamse kant geen meerderheid. Het zou dus al om een quadripartite moeten gaan. Het is immers uitgesloten een regering te vormen zonder een Vlaamse meerderheid. En daar zit echt niemand op te wachten.” (DM, 21/04/2011)

Di Rupo I wordt aan Vlaamse kant een regering van de verliezende partijen. CD&V, Open Vld en sp.a kregen bij de verkiezingen van 2010 alle drie een stevige pandoering van de kiezer. Blijkbaar is men dat signaal van de kiezer intussen al vergeten. Het feit dat de drie traditionele partijen in Vlaanderen samen geen meerderheid meer halen, zou normaal gezien alle alarmbellen moeten doen rinkelen. In dit land negeert men dat signaal en bestuurt men gewoon voort.