De wetsvoorstellen voor een groenere koning liggen al lang op tafel

29 januari 2019, over deze onderwerpen: Monarchie, Klimaat

“Koning Filip steunt de jongeren in hun klimaatambities in woorden, maar wanneer in daden? Is hij misschien met de trein naar Davos gereden?”, stelt Kamerlid Peter Buysrogge. “Tegelijk is het hoopgevend, want wij hebben een aantal voorstellen waarmee hij zelf al het goede voorbeeld kan geven.”

Zo is er het wetsvoorstel van Kristien Van Vaerenbergh en Peter Buysrogge dat de ondertekening van wetten en besluiten elektronisch zou maken. Dat bespaart België de koeriervluchten naar het buitenland met wetten en besluiten. Helaas is dit wetsvoorstel er tot nu toe niet gekomen. Vindt de koning dit misschien niet zo praktisch?

“De koning zou zijn wagenpark kunnen vergroenen en elektrisch rijden, hij zou zonnepanelen kunnen laten installeren op het koninklijk domein – toch een aardige oppervlakte –, hij zou vanaf nu met de trein kunnen reizen in Europa in plaats van beroep te doen op privévluchten van Defensie… De mogelijkheden zijn eindeloos”, zegt Buysrogge. “Het is op zich niet slecht dat de koning jongeren steunt, maar het zou stukken beter zijn als hij ook het goede voorbeeld geeft. Het is in elk geval niet het gebrek aan middelen dat hem moet tegenhouden.”

Tenslotte is er nog het wetsvoorstel dat een deel van het koninklijk domein wil openstellen voor het publiek. Op die manier kunnen Brusselse jongeren genieten van het groen dat wel aanwezig is in hun stad.

Link naar het wetsvoorstel rond de ondertekening van wetten en besluiten
Link naar het wetsvoorstel tot openstelling van het kasteelpark van Laken