De politie is het beu en heeft onze steun nodig

21 mei 2020, over deze onderwerpen: Veiligheid, Politie, Wonen en werken in Brussel

“De politie is soms letterlijk de laatste dam tegen chaos en geweld in Brussel, en die dam dreigt het te begeven. De politie is het beu”, stelt Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre. Politievakbond VSOA geeft beelden vrij van een arrestatie van een verdachte van een steekpartij in Anderlecht. De agenten worden belaagd, uitgescholden en in het gezicht getrapt. “Het moet gedaan zijn met de bepampering. Het respect voor de ordediensten moet worden hersteld en de politiek moet de juiste signalen sturen.”

Na de recente aanklacht van de VSOA dat linkse politici een hand boven het hoofd houden van de jongerenbendes in Brussel, is dit het zoveelste bewijs dat het grondig misloopt in Brussel. Mathias Vanden Borre: “Na de rellen in Anderlecht en de oproep van de VSOA, kwam er een stroom van vergoelijkende berichten op gang. Ik vraag me af hoe linkse politici deze beelden zullen wegwuiven. Dit is beklijvend. Ik hoop dat de jonge agent die een trap in het gezicht kreeg, geen blijvende schade heeft.”

Vanden Borre: “Ik herhaal, in bepaalde wijken komen veelal mannen met migratieachtergrond op straat om de macht over te nemen. Een straatcultuur waarbij ze zich tegen de politie en samenleving afzetten. Deze bewuste afkeer tegen de wet en onze samenleving wordt veelal gevoed door een criminele bodem, zoals drugshandel of extremistische predikers. Het schuldig verzuim van lokale machtshebbers is immens.”

Geen duim in de weg gelegd
Vanden Borre stelt dat de situatie explosief is: jongerenbendes, haatpredikers en extremisten viseren de politie bewust en worden hierin geen duim in de weg gelegd door de lokale politici van vooral PS-signatuur. “Onbegrijpelijk, want de politie is soms letterlijk de laatste dam tegen deze chaos en geweld. One.Brussels-Sp.a vraagt nu hoorzittingen in het Brussels parlement over de politie. Ik zal alvast deze agenten uitnodigen om te getuigen waar het misloopt. Dit is schandalig.”

Vicieuze cirkel eindelijk doorbreken
Het is cynisch dat net die lokale politici vaak al jarenlang aan de macht zijn, maar nauwelijks de situatie van deze jongeren verbeterden. “Brussel en 99 procent van de Brusselaars, moslims en niet-moslims, zijn hier helaas de dupe van. Die vicieuze cirkel moet nu maar eindelijk eens doorbroken worden”, besluit Vanden Borre.