De Green Deal EU mag geen voluntaristisch opbod aan klimaatdoelstellingen zijn

16 januari 2020, over deze onderwerpen: Europees beleid, Klimaat

“De Green Deal van de EU is een voluntaristisch opbod aan klimaatdoelstellingen, zonder uitgewerkte financiering en draagvlak bij de bevolking”, zeggen N-VA-Kamerleden Anneleen Van Bossuyt en Bert Wollants. Bovendien trekt de EU hier duizend miljard euro voor uit, terwijl bijvoorbeeld asiel en migratie het met veel minder moet doen

Inzake klimaatbeleid demarreert de EU nog maar eens, zonder omkijken of de rest van de wereld nog volgt. Inzetten op klimaat is belangrijk, maar wereldwijd heeft ook elk land daarin haar verantwoordelijkheid te nemen, daar moet een pak meer aandacht naartoe gaan. Met de Europese Green Deal komen niet alleen centen, maar ook vraagtekens op tafel. Want de EU staat voor meer dan de klimaatuitdaging alleen. Ook andere zaken waar burgers mee zitten vragen middelen, denk maar aan migratie, veiligheid en jobs. We mogen op dat vlak echt niet achterop raken.

“Een Green Deal van 1000 miljard euro, eist efficiënte maatregelen en realistische doelstellingen. De KULeuven heeft ons dat deze week overigens nog eens voorgeschoteld. Een stevige portie ecorealisme is dus nodig en ook Europa kan dat best gebruiken”, zegt Bert Wollants.

Subsidies voor steenkoolstokers
Het gros van de voorziene 1000 miljard wordt opgehoest door de belastingbetalers in de lidstaten. Het wordt weggehaald uit andere fondsen die we gebruiken en lijkt nu te gaan naar de slechte leerlingen. Steenkoolstokers als Polen, Duitsland, Roemenië en Tsjechië zouden het grootste deel van het just transition fund in handen krijgen. Nochtans hebben wij als energie-intensieve regio ook behoorlijk wat uitdagingen.

“De steenkoolstroom hebben wij al lang afgezworen, en nu lijken we financieel te mogen opdraaien voor regio’s die dat niet deden. Regio’s die bovendien elk jaar miljarden gezondheidsschade veroorzaken, ook bij ons,” zegt Anneleen Van Bossuyt.

Ecorealisme is noodzakelijk
De EU is slechts verantwoordelijk voor 10 procent van de werelduitstoot, daarom zouden we meer moeten investeren in innovatie om hier in Europa nieuwe toepassingen te ontwikkelen waar ook de rest van de wereld mee van kan profiteren. Dat is niet toevallig ook een kernpunt uit ons ecorealistisch verhaal. Misschien moet de Europese Commissie eens het rapport lezen van het Metaforum van de KU Leuven, dat dinsdag werd voorgesteld. Daar staan veel interessante zaken in om de klimaatproblematiek wereldwijd aan te pakken op een manier die haalbaar én betaalbaar is, zonder onze economische groei te fnuiken.