Coronavirus brengt ook bevoorrading geneesmiddelen in gedrang

13 februari 2020, over deze onderwerpen: Medicijnen, Buitenlandse handel

Terwijl China vecht tegen het coronavirus moeten wij ons zorgen maken over de bevoorrading van onze medicijnen. China is namelijk veruit de grootste leverancier van grondstoffen voor geneesmiddelen. Zonder de Chinese fabrieken, geen paracetamol, cholesterolverlagers en antibiotica. “Het ontbreken van antibiotica kan wereldwijd levens in gevaar brengen, dat hebben we trouwens deze zomer al op kleine schaal gemerkt, de regering moet actie ondernemen”, zeggen N-VA-Kamerleden Kathleen Depoorter en Frieda Gijbels.

In de provincie Hubei, waarin Wuhan ligt, staan heel wat bedrijven die werkzaam zijn in de gezondheidszorg. Naast fabrieken van grondstoffen en geneesmiddelen worden er in China heel wat (onderdelen voor) medische hulpmiddelen gefabriceerd en zijn er tal van biotech bedrijven. Los van de bedenking of we als Europeanen vandaag te afhankelijk geworden zijn van de Chinese markt, moeten we ons voorbereiden op een aantal stockbreuken in de nabije toekomst.

“Het is moeilijk op dit moment de consequenties te overzien, omdat de uitbraak van het nieuwe coronavirus plaatsvond in de periode dat China Nieuwjaar vierde, en nu de fabrieken in heropstart zijn, maar we hebben een aantal alarmerende signalen opgevangen. Zo meldt Duitse Tageschau dat de fabriek van United Laboratories op het ‘laagste niveau’ produceert. Deze fabriek is een grote producent van de grondstof voor alle antibiotica die wereldwijd worden gebruikt”, stelt Kamerlid Kathleen Depoorter.

“Het ontbreken van antibiotica kan wereldwijd levens in gevaar brengen, dat hebben we trouwens deze zomer al op kleine schaal gemerkt”, vervolgt Depoorter. “Ik roep de minister dan ook op om in samenspraak met de sector een ‘noodstock’ in te slaan.”

De productie van medicijnen volgt een strak schema. Het langer stilliggen van de grondstofproducent in de provincie Hubeï heeft dan ook onmiddellijke gevolgen op de verwerking van die grondstoffen tot gebruiksklare medicijnen. In de Amerikaanse Senaat vond hierover een hoorzitting plaats, in België is hierover nog met geen woord gerept en zijn er bij ons weten ook geen maatregelen genomen.

“Dit is opnieuw een vorm van nalatig beleid”, oppert Kamerlid Frieda Gijbels, die de organisatie en voorbereiding van medische rampen opvolgt. “Ik heb minister De Block meermaals aangemaand tot actie, in een screening van het WHO over de mate waarin een land voorbereid is op de uitbraak van een epidemie of pandemie scoort België een nul en ook hier wordt geen actie ondernomen. Dat is ronduit schandalig!” vervolgt Gijbels.