Compromis over de heropening van de scholen

27 mei 2020, over deze onderwerpen: Kleuterschool en basisonderwijs, Secundair onderwijs

Het overlegcomité heeft ingestemd met een compromis over de heropening van de scholen. Voor het kleuteronderwijs en het secundair onderwijs blijft het plan van het Vlaams onderwijsveld volledig overeind. Voor het lager onderwijs komt de heropstart er pas op 5 juni, maar wel met twee belangrijke versoepelingen. Er is geen verplichting meer om in de klas voor elke leerling 4m² te voorzien. Elke klas wordt een contactbubbel, ongeacht het aantal leerlingen. Op de speelplaats moeten de contactbubbels maximaal mogelijk gerespecteerd worden. Ongetwijfeld komen sommige scholen nog steeds voor grote uitdagingen te staan, maar dankzij deze twee nieuwe versoepelingen kan de grote meerderheid van de scholen heropstarten.

“Vorige week leken deze versoepelingen nog niet haalbaar, maar intussen zijn de wetenschappelijke inzichten geëvolueerd. Ik heb die opening met beide handen aangegrepen om uiteindelijk tot dit akkoord te komen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Ik vraag vergiffenis aan al die directeurs en leerkrachten die al druk bezig zijn met de herinrichting van hun school. Maar dit is de meest eenvoudige en toch veilige heropening, waarmee we honderdduizenden kinderen, ouders, leerkrachten en directies tegemoet komen.”

Het kleuteronderwijs kan alle leerjaren opnieuw voltijds opstarten vanaf dinsdag 2 juni. De klasgroep wordt de contactbubbel, ook al zijn er meer dan 20 kindjes. Er moet geen social distancing meer gehandhaafd worden. Leerkrachten moeten geen mondmasker dragen bij hun kleuters, maar wel bij contact met andere volwassenen.

Het lager onderwijs kan alle leerjaren opnieuw opstarten vanaf vrijdag 5 juni. De klasgroep wordt de contactbubbel, ook al telt die meer dan 20 leerlingen. De logica van de contactbubbels blijft verder wel behouden: ook op de speelplaats blijven de contactbubbels maximaal mogelijk gescheiden. De lagere scholen moeten ook niet langer voor elke leerling 4m² voorzien. Social distancing blijft wel belangrijk tussen de leerkracht en de leerlingen, tussen volwassenen en op plekken waar groepen samenkomen – zoals aan de ingang van de school. Leerkrachten dragen een mondmasker als ze zich tussen de leerlingen begeven en bij alle contacten met andere volwassenen.

“Voor het lager onderwijs hebben we 3 schooldagen moeten inleveren”, erkent Weyts. “Maar eigenlijk winnen we 30 dagen voor alle leerlingen, leerkrachten en ouders in heel Vlaanderen. Want onder deze versoepelde voorwaarden kan de overgrote meerderheid van de scholen volledig heropenen. Het zal nu veilig én doenbaar zijn om opnieuw alle leerlingen terug naar hun vertrouwde klas te halen.”

De versoepelingen zijn mogelijk omdat de wetenschappelijke inzichten over de risico’s voor kinderen grondig geëvolueerd zijn in de voorbije periode. Kinderen lijken veel minder getroffen door het virus en lijken ook minder besmettelijk te zijn. De experten van de GEES onderschrijven ook dat de terugkeer naar school belangrijk is voor de algemene, mentale en sociale ontwikkeling van kinderen. De ervaringen uit landen zoals Denemarken en Nederland sterken in de overtuiging dat we kunnen overgaan tot een ruime heropstart van de scholen.

Voor het Vlaams secundair onderwijs verandert er niets meer aan de afspraken die de onderwijspartners vorige vrijdag al gemaakt hebben. Vanaf 2 juni kan het 2de en 4de middelbaar 2 dagen per week heropstarten. Het 1ste, 3de en 5de middelbaar zullen in juni nog enkele dagen uitgenodigd worden – met een minimum van 1 dag – om het schooljaar te kunnen afsluiten in hun vertrouwde klas. De norm van 4m² blijft gelden in het secundair onderwijs. Contactbubbels tellen maximaal 14 leerlingen. In het secundair onderwijs wordt naast personeelsleden ook leerlingen sterk aanbevolen om een mondmasker te dragen.

“Het Vlaams onderwijsveld heeft vorige vrijdag een plan op tafel gelegd en dat heeft veel in gang gezet”, zegt Weyts. “Je kan terecht kritiek hebben op het besluitvormingsproces, maar ik ben fier dat Vlaanderen het voortouw genomen heeft. Het eindresultaat is dat scholen open mógen gaan en open kúnnen gaan.”