Commissie Buitenlandse Zaken stemt wet tegen seksueel misbruik bij ngo’s in ontwikkelingshulp

30 juni 2020, over deze onderwerpen: Ontwikkelingssamenwerking, Buitenlandse Zaken

De Kamercommissie Buitenlandse Zaken heeft vandaag een wetsvoorstel van Kamerlid Kathleen Depoorter (N-VA) goedgekeurd waarmee harder wordt opgetreden tegen seksueel misbruik binnen de ontwikkelingssamenwerking. De tekst schrijft voor dat ngo’s binnen de sector zich aan een integriteitscharter moeten houden, zo niet kunnen ze hun subsidies kwijtspelen.

Het voorstel kreeg eerder geen meerderheid in de commissie Buitenlandse Zaken, maar werd door de plenaire vergadering voor heroverweging opnieuw naar de commissie gestuurd.

Kamerlid Kathleen Depoorter (N-VA) diende de tekst eind vorig jaar in als gevolg van de schandalen die bij Oxfam en Caritas aan het licht kwamen. Ze vond dat het bestaande integriteitscharter niet ver genoeg ging en wilde sancties kunnen opleggen.

Voortaan wordt dat charter bindend, legt indienster Kathleen Depoorter uit. “Het doel is niet subsidies af te pakken, maar om slachtoffers van seksueel misbruik te beschermen”, benadrukt Depoorter. Ze geeft het voorbeeld van een organisatie die een melding van overschrijdend gedrag krijgt, maar er niet mee aan de slag gaat. In dat geval kan de bevoegde minister een beoordeling maken op basis van de ernst van de inbreuk.

Het geamendeerde wetsvoorstel voorziet ook in een jaarlijks voortgangsrappport en in de aanstelling van een preventie-adviseur. ER wordt ook in een centraal, neutraal meldpunt voorzien. De tekst kreeg bij de stemming groen licht van N-VA, Open Vld, MR, CD&V en Vlaams Belang. Spijtig genoeg was er bij de linkse partijen geen steun om via dit wetsvoorstel de strijd tegen seksueel misbruik binnen de ontwikkelingssamenwerking aan te pakken.