Catalonië: Vlaamse Regering moet internationale gemeenschap oproepen tot bemiddeling

Het Vlaams Parlement veroordeelde vandaag het buitensporig geweld dat de Spaanse autoriteiten hebben gebruikt tegen Catalaanse burgers in de aanloop naar en op de dag van het Catalaanse referendum. De resolutie van Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Van Esbroeck werd unaniem goedgekeurd. “Geweld kan nooit de oplossing zijn voor politieke conflicten. Daarom vragen we de Vlaamse Regering om er bij de internationale gemeenschap op aan te dringen om een bemiddelende rol te spelen”, zeggen Jan Van Esbroeck en Karl Vanlouwe (werkgroep N-VA Internationaal).

Wie was niet onder de indruk van het escalerende klimaat in Spanje, met spanningen, dreigementen, sancties, repressieve maatregelen en intimidaties in de aanloop naar en op de dag van het Catalaanse referendum? Het geweld van de Spaanse Guardia Civil tegen vreedzame burgers had honderden gewonden tot gevolg.

Vlaams volksvertegenwoordiger Jan Van Esbroeck was dit weekend in Catalonië als verkiezingswaarnemer. “De gruwel van een dolgedraaide Spaanse politie tegen vreedzame burgers tartte alle verbeelding. Het was pure horror. De angst voor de terreur en de onzekerheid bij de vrijwilligers in de stemkantoren was ongelooflijk. De politieke rechten en mensenrechten van Catalaanse burgers werden de laatste weken onderuitgehaald op een manier die ik in een Europese democratie niet voor mogelijk hield”, zegt hij.

Om het conflict te de-escaleren riepen eerder al onder meer de Catalaanse Regering (Generalitat de Catalunya) en VN-commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra’ad Hoessein tot politieke dialoog en internationale bemiddeling. Jan Van Esbroeck: “Politieke conflicten worden niet met geweld opgelost. Daarom vraagt het Vlaams Parlement aan de Vlaamse Regering om er bij de internationale gemeenschap op aan te dringen om een bemiddelende rol te spelen tussen de conflicterende partijen, om tot een vreedzame en duurzame oplossing te komen.”

Het geweld werd wel veroordeeld door onder meer de Vlaamse minister-president en de federale regering, maar bij heel wat regeringen en politici – denk aan de Europese Commissie – bleef het lang oorverdovend stil. Karl Vanlouwe: “Nadat eerder al heel wat Vlaamse parlementsleden hun afschuw hebben uitgedrukt, willen we met het Vlaams Parlement een duidelijk signaal geven: de intimidatie en repressie van de Spaanse staat in de aanloop naar het referendum waren een democratie onwaardig, en de gewelddadige gebeurtenissen op 1 oktober waren absoluut buitensporig en disproportioneel.”