Burgemeester Close, wees aub verstandig zondag

5 juni 2020, over deze onderwerpen: Wonen en werken in Brussel, Coronacrisis

“Ik begrijp dat velen diep verontwaardigd zijn over wat er met George Floyd is gebeurd in Minneapolis. Maar vraag is of een betoging met vermoedelijk meer dan 5.000 mensen kan plaatsvinden in Brussel in deze coronatijden. We moeten nog steeds met dit virus leven en het risico op besmetting de kop indrukken”, waarschuwt Mathias Vanden Borre, gemeenteraadslid en parlementslid voor de N-VA in Brussel.

Eerste minister Wilmès was duidelijk. Zij hoopt dat er geen massabetoging komt. Ze herinnerde er terecht aan dat het coronavirus nog niet weg is en we nu in eerste plaats aan de volksgezondheid moeten denken. “Het zorgpersoneel waarvoor we allemaal terecht applaudisseren, zijn de eersten die de gevolgen van een nieuwe besmettingsgolf gaan zien”, aldus Vanden Borre.

Burgemeester Close laat een manifestatie wel toe zondag op het Poelaertplein. Naar eigen zeggen zal het een ‘statische’ manifestatie zijn en zullen alle hygiënevoorschriften gerespecteerd worden.

Dit is een risico, spreekt voor zich. Vraag is hoe je 5.000 of meer mensen op het Poelaertplein de social distancingregels doet respecteren. De Brusselse politie zal die dag onder druk staan om in te grijpen en de regels te doen respecteren. Het hoeft geen betoog dat dit voor de nodige spanningen zal zorgen. Iets wat niemand wil in de huidige omstandigheden.

“Nogmaals, ik deel de verontwaardiging  van de “Black lives matter”-beweging, maar ik heb die ook voor het zorgpersoneel en de volksgezondheid. Burgemeester Close, wees aub verstandig.”