Btw-tarief wordt verlaagd bij verkoop plantgoed door tuinaanleggers

15 februari 2019, over deze onderwerpen: Ondernemen, Sociale fraude, Belastingen, Fiscale fraude

Gisterenavond gaf de voltallige vergadering in het federaal parlement haar zegen aan het wetsvoorstel van Kamerlid Rita Gantois (N-VA) en haar CD&V-collega Roel Deseyn om het btw-tarief van 21 procent naar 6 procent te brengen bij de verkoop van plantgoed door tuinaanleggers, aangenomen in de commissie voor Financiën. Ze zetten hiermee een scheefgegroeide situatie recht en komen tegemoet aan een dringende en reeds lang gestelde vraag en bekommernis van de sector. PS onthield zich en Sp.a stemde tegen.

Wanneer een tuinier plantgoed aankoopt bij een tuincentrum, betaalt hij momenteel 6 procent btw. Hij moet wel 21 procent btw aanrekenen aan zijn klant. Maar als de eigenaar van de tuin de planten zelf koopt bij dezelfde winkel, betaalt hij slechts 6 procent btw. “In de praktijk zien we dus vaak dat de klant de planten gaat aankopen, maar dat de tuinier deze ophaalt om vervolgens te planten”, zegt Gantois.

Zo ontwikkelt er zich een parallel circuit naast het officiële. Want als de tuinier geen plantgoed factureert, zullen ook de uren in het zwart worden gepresteerd. “Een tuin aanleggen of onderhouden zonder planten is nogal moeilijk”, merkt Gantois op. “De bedrijven die de regels correct toepassen, worden op deze manier uit de markt geduwd. Daarom willen wij het btw-tarief verlagen naar 6 procent voor het plantgoed dat de tuinier bij tuinaanleg of -onderhoud verkoopt.”

Bovendien is dit maatschappelijk belangrijk. De sector biedt namelijk veel werk aan risicogroepen, zoals jonge werkkrachten en laaggeschoolden. Tuinaanleggers die officieel werken, hebben in de praktijk meer aandacht voor veiligheidsnormen, gaan zorgvuldiger om met kilometervergoedingen, arbeidstijdverkorting, enzovoort.

Tot slot merkt Gantois op dat de schatkist nu inkomstenbelasting, btw en RSZ-bijdragen misloopt. “Met ons voorstel verwitten we de sector en dragen zo bij tot de strijd tegen de fiscale en sociale fraude. Door het btw-tarief te verlagen op het plantgoed zullen op termijn de sector en de staatskas beter worden”, besluit Gantois.