Brusselse regering loopt achter de feiten aan

24 april 2020, over deze onderwerpen: Wonen en werken in Brussel, Coronacrisis

“De Brusselse regering moet zo dringend mogelijk werk maken van een economisch relancebeleid”, zegt Brussels parlementslid Gilles Verstraeten. Terwijl in Vlaanderen al lang de eerste stappen zijn gezet voor de economische heropstart, blijft de Brusselse regering watertrappelen over steunmaatregelen die sowieso heel laat komen.

Het ongezonde budgettaire beheer van de voorbije jaren slaat nu als een boemerang terug in het gezicht van de Brusselse regering. Wegens de penibele financiële situatie van het Gewest- het begrotingstekort bedroeg voor de coronacrisis al 10 procent- kan de Brusselaar niet op dezelfde bescherming rekenen als de Vlaming. Werkende zelfstandigen in Brussel die hun omzet drastisch zien dalen, krijgen 2.000 euro overheidssteun, 1.000 euro minder dan in Vlaanderen. Ook een premie voor technisch werklozen -zoals de 202,68 euro in Vlaanderen- ligt niet op tafel. “Terwijl veel aandacht en geld gaat naar sectoren die terugvallen op overheidssteun, blijven de bedrijven en zelfstandigen nog te veel in de kou staan”, aldus Verstraeten.

“Terwijl de Vlaamse regering reeds op 19 maart een economisch relancecomité met specialisten oprichtte, is het in Brussel op dat vlak vooralsnog koffiedik kijken. In plaats daarvan blijft de regering nadenken over overbruggingssteunmaatregelen. Volgens staatssecretaris Trachte is het geen race tegen de tijd. Ik vermoed dat vele Brusselaars -in het bijzonder de noodlijdende zelfstandigen- daar toch anders over denken. Deze statische situatie is enorm problematisch, getuige de slechte economische cijfers en vele noodkreten uit de privésector.”