Brussel is virtueel failliet

18 november 2019, over deze onderwerpen: Wonen en werken in Brussel

Het begrotingswerk van deze Brusselse regering is het toonbeeld van een gemiste start. Deze regering maakt geen keuzes en stelt het belangrijke begrotingswerk uit naar de lente van komend jaar. Nochtans kan de Brusselse regering zich deze stilstand niet veroorloven. De begroting voor 2020 is immers niet in evenwicht, ondanks de kromtaal die Open VLD-begrotingsminister Gatz errond verkoopt. Het Rekenhof geeft bovendien aan dat de schuldgraad van dit Gewest volledig ontspoort.

“Ik breng graag de analyse in herinnering van het Rekenhof over de begroting 2018, namelijk 22 procent tekort, terwijl de vorige regering het begrotingswerk toen eveneens als ‘in evenwicht’ had aangegeven”, voegt Cieltje Van Achter er fijntjes aan toe. “Deze regering blijft de foute ingeslagen weg volgen. Voor de begroting van 2020 wordt ook 10 procent, namelijk 500 miljoen euro, buiten de begrotingsdoelstellingen gehouden. Investering voor bussen en trams worden gewoon buiten het ‘evenwicht’ gehouden, terwijl het hoogst onwaarschijnlijk is dat de EU dit zal aanvaarden.”

Het begrip ‘beheren als een goede huisvader’ staat niet langer in het woordenboek van regeringspartij Open VLD. De schuldgraad van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ontspoort volledig. Tegen het einde van deze legislatuur (2024) zal de schuld van dit Gewest oplopen tot maar liefst 6,7 miljard euro. Voor het goede begrip, dit Gewest beschikt over een budget van 5,3 miljard euro.

“Deze Brusselse regering ademt het wanbeleid van Verhofstadt I destijds: begrotingstrucs voor een evenwicht die de komende generaties als een molensteen om de hals zal hangen. Dit is geen toekomstgericht beleid, dit is achteruitgang. Onze fractie zal deze begroting afkeuren en roept de regering op om dringend ernstig werk te verrichten in plaats van de Brusselaars blaasjes wijs te maken”, besluit Cieltje Van Achter.