Brussel blijft illegaliteit in stand houden

7 november 2019, over deze onderwerpen: Wonen en werken in Brussel

Dat de Brusselse regering het opvangcentrum voor transmigranten Porte d’Ulysses (nu al voor de zevende keer trouwens) langer openhoudt, is een toonbeeld van slecht bestuur. Het is en blijft een foute keuze om illegaliteit normaal te maken.

"Op de locatie van Porte d’Ulysses moet begin 2020 de nieuwe veiligheidsschool Brusafe komen. Het is een bijzonder slecht idee om een opvangcentrum voor illegalen op dezelfde locatie te huisvesten. Het is een duidelijk signaal dat deze regering illegaliteit boven veiligheid plaatst. Dit is een kaakslag voor de veiligheidsdiensten die schitterend werk leveren in onze stad, maar daarvoor geen respect of erkenning voor in de plaats krijgen", besluit Mathias Vanden Borre.

Transmigranten die weigeren asiel aan te vragen hebben voor alle duidelijkheid nauwelijks een perspectief om hun situatie te verbeteren. Meer nog, deze transmigranten hebben geen enkele interesse om in ons land te blijven en willen zo snel mogelijk de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk maken.

“Er wordt een budget van maar liefst 2,8 miljoen euro voorzien voor volgend jaar. En dat terwijl we sinds afgelopen week weten dat de problematiek rond de Brusselse daklozen dringend moet worden aangepakt. Dit geld kan dus véél beter geïnvesteerd worden in een structurele aanpak van hen. Bovendien weigert de stad Brussel te zeggen hoeveel ze daarenboven uitgeeft”, zegt Gilles Verstraeten.

Als de transmigranten daarentegen in het wettelijk traject stappen én asiel aanvragen, krijgen ze van de federale overheid opvang (bed/bad/brood). Indien niet, kunnen ze in een terugkeertraject stappen. Hier illegaal blijven is géén optie. Dat de overheid dat hier mogelijk maakt, tart weer eens alle verbeelding.