Botox vrij online te krijgen via Oekraïense website

10 oktober 2019, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Medicijnen

Kamerleden Frieda Gijbels en Kathleen Depoorter besloten naar aanleiding van de Pano-reportage over fillers en botox -tegen elke prijs- de proef op de som te nemen en zelf na te gaan in hoeverre deze voorschriftplichtige producten beschikbaar zijn voor niet-gemachtigde gebruikers. Wat blijkt? Botox en fillers zijn online beschikbaar en slechts enkele muisklikken verwijderd van uw brievenbus.

De Pano-reportage legde bloot dat het met de controle op de uitoefening van het medisch beroep droevig is gesteld. Zo bleek dat verscheidene beroepsgroepen die geen of beperkte medische bevoegdheden hebben, zoals schoonheidsspecialisten, verplegend personeel, geneesmiddelen toedienen onder het mom van cosmetische ingrepen. De vraag drong zich op hoe ze aan die middelen geraken. Frieda Gijbels: “Het is toch bizar dat niet-medische profielen blijkbaar zo gemakkelijk toegang krijgen tot voorschriftplichtige middelen zoals botox. Ik besloot daarom zelf na te gaan of ik dat zelf eventueel kon bestellen. En het blijkt zeer gemakkelijk te gaan. Alles wat ik moest doen was naam en adres op een Oekraïense website ingeven, meer was er niet aan.”

Het is nochtans wettelijk zeer goed omschreven. Het is ronduit illegaal om op deze manier voorschriftplichtige geneesmiddelen online aan te schaffen. Kathleen Depoorter: “Door in de illegaliteit te vertoeven, is er ook geen zekerheid over kwaliteit of samenstelling van het product. Dat brengt uiteraard gevaren met zich mee voor de cliënt: hij of zij is zich niet bewust van mogelijke gezondheidsrisico’s zoals vergiftiging of blijvend letsel.” Dat alleen al is voldoende reden om meer aandacht te geven aan dit soort praktijken. Het Geneesmiddelenagentschap (FAGG) moet hier zijn rol spelen.

“Ik ben blij dat de provinciale geneeskundige commissies en het parket al actie hebben ondernomen om op te treden tegen etablissementen die in overtreding zijn. De nodige waakzaamheid blijft geboden: het is niet omdat er nu wordt opgetreden, dat daarmee een structureel probleem van de baan is”, besluit Gijbels.