Blij dat Crombez debat over recht op kinderen mee aangaat

22 januari 2019, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Welzijn, Drugs

John Crombez pleit in de Humo voor een tijdelijke ‘kinderstop’ bij onbekwame ouders. Valerie Van Peel is blij dat Crombez het debat mee durft aan te gaan en zich aansluit bij haar stelling dat de rechten van het kind moeten primeren op het recht om een kind te krijgen. “Dit onderwerp zit nog teveel in de taboesfeer, maar wie bijvoorbeeld al drugsbaby’s ter wereld heeft zien komen, weet dat er iets moet gebeuren. En dus moeten we er alles aan doen om te vermijden dat dergelijke schrijnende situaties blijven bestaan”, aldus Van Peel.

Van Peel vindt dat het debat rond verplichte anticonceptie breed moet gevoerd worden. “Elk OCMW en heel wat andere hulpverleners worden met dit soort vraagstuk geconfronteerd. Maar het is een zeer gevoelige discussie. Want waar leg je de grens en wie bepaalt ze? Kan je bijvoorbeeld een vrouw verplichten tot anticonceptie in een gezin waar de man de kinderen mishandelt?”

“Heel wat maatschappelijke assistenten, ook die in mijn OCMW, zetten zich sterk in voor de rechten van kinderen. Bij een drugsverslaafde vrouw bijvoorbeeld die de zoveelste drugsbaby ter wereld brengt en haar vorige kinderen al geplaatst zag, gaan wij echt wel heel sturend richting tijdelijke anticonceptie werken om te voorkomen dat er een vijfde komt”, zegt Van Peel. “Iemand verplichten een medische ingreep te ondergaan, zoals het plaatsen van een spiraal, kan niet. Maar dat wil niet zeggen dat we er niet alles aan moeten doen om de cliënt zo ver te krijgen. Wij betalen de ingreep terug en zetten desnoods zelf de afspraken. Elk hulpgesprek wordt het debat ook opnieuw aangegaan. Dat is nog voor te veel hulpverleners taboe.” Ook Sarah Smeyers volgt in Aalst deze procedure. In Aalst kunnen mensen met een leefloon er vanaf dit jaar voor kiezen om het gebruik van anticonceptie in hun begeleidingstraject op te laten nemen. "We moeten taboes doorbreken en tegen mensen durven zeggen dat het beter zou zijn om tijdelijk anticonceptie te nemen en dat het OCMW dat dan wel zal terugbetalen”, aldus Sarah Smeyers.

“En er is meer mogelijk”, aldus Van Peel. “In Nederland worden ongeboren kinderen onderworpen aan de jeugdbescherming. Als er bij de moeder sprake is van middelengebruik dan kan de vrouw onder dwang worden opgenomen zodat de foetus geen schade meer ondervindt. Ongeveer 300 vrouwen per jaar worden in Nederland zo onder toezicht gezet tijdens hun zwangerschap. “Ik denk dat we ons moeten laten inspireren door de zaken die werken in het buitenland”, zegt Van Peel.

Men zou ook kunnen denken om de anticonceptie te koppelen als voorwaarde voor eventuele strafvermindering of als extra voorwaarde om voorwaardelijk vrij te komen bij personen die veroordeeld werden voor kindermishandeling of misbruik. “Zo kunnen we gericht toekomstige risico’s uitsluiten bij personen die in het verleden al hebben aangetoond dat ze onbekwame ouders zijn.”

En de regelgeving rond plaatsing en uithuiszetting kan zeker nog geperfectioneerd worden door bijvoorbeeld kinderen na de geboorte meteen te plaatsen als er in het gezin een verleden bestaat van kindermishandeling, agressie of misbruik. Op die manier worden kinderen na de geboorte meteen beschermd en moeten we niet wachten dat het pasgeboren kind hetzelfde lot ondergaat als eventuele broers en zusjes. Dan is het eerst aan de ouders om te bewijzen dat er dingen veranderd zijn”, besluit Van Peel.