Bijzondere Commissie Panama Papers kan meteen van start

20 april 2016, over deze onderwerpen: Belastingen, Fiscale fraude, Financiën

Er komt een bijzondere commissie die de fiscale fraude en het misbruik van belastingparadijzen zal onderzoeken. De verschillende politieke fracties in de Kamer bereikten daarover vandaag een akkoord. De N-VA is tevreden over de ruime opdracht en de consensus die daarover bestaat.

“Deze onthullingen zorgden voor terechte verontwaardiging bij de bevolking. Je kunt van burgers en bedrijven die correct belastingen betalen niet verwachten dat ze dit soort belastingontwijking tolereren. Als dan ook nog eens blijkt dat er betrokkenheid is van financiële instellingen, moet daar duidelijkheid over komen”, zegt Peter Dedecker, lid van de commissie Financiën.

De N-VA eiste meteen na het uitlekken van de Panama Papers dat het parlement de zaak met hoge prioriteit zou behandelen. “We bereikten een consensus over een bijzondere commissie, die meteen van start gaat”, zegt fractievoorzitter Peter De Roover. “De afspraak werd gemaakt dat deze commissie alsnog wordt omgezet in een volwaardige onderzoekscommissie, als de bijzondere commissie in haar werking gehinderd wordt door haar statuut. De vorm is voor ons onderschikt aan het feit dat we deze praktijken nu eindelijk aanpakken. Het heeft geen zin om te wachten tot er een consensus is over een onderzoekscommissie. Of de kat nu wit of zwart is, als ze maar muizen vangt”, voegt De Roover eraan toe.

De commissie zal niet alleen het misbruik van belastingparadijzen onderzoeken, maar ook de rol van bepaalde adviseurs en tussenpersonen “en meer specifiek de financiële instellingen” in dit verhaal. Ze zal ook nagaan wat er gebeurd is met de informatie over de zogenaamde Panama-route van de Luxemburgse Dexia-dochter die in 2009 al gekend was en niet tot sancties leidde.

Parallel met het onderzoek blijft de vaste commissie Financiën wetgevend werk verrichten om de gaten in het net te dichten, en werd de Bijzondere Belastinginspectie door minister Van Overtveldt verzocht zich prioritair te richten op de onthulde constructies uit de Panama Papers. De informatie daarover werd opgevraagd bij de betrokken journalisten, maar is nog niet overgemaakt.

Bovendien wordt het anti-fraudeplan van de minister van Financiën verder uitgevoerd, onder meer via acht extra maatregelen in de strijd tegen fiscale fraude. Zo zullen de onderzoekstermijnen in fraudedossiers verlengd worden en krijgen de inspectiediensten meer instrumenten om grondig te werken.

“Het onderzoek naar fraude en grootschalige belastingontwijking moet prioriteit krijgen. Het parlement zal in mij een partner vinden om dat onderzoek te voeren”, aldus Johan Van Overtveldt.