Bijna alle borstreconstructies na kanker volledig terugbetaald

20 mei 2019, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg

Zo goed als alle borstreconstructies na kanker worden volledig terugbetaald doordat bijna alle ziekenhuizen hebben ingetekend op het akkoord dat de volledige terugbetaling regelt. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Kamerlid An Capoen, anatoom pathologe, aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block. Capoen heeft jarenlang in en buiten het parlement geijverd voor de terugbetaling van borstreconstructies en reageert uiterst tevreden op de resultaten: “Het heeft bloed, zweet en tranen gekost om alle artsen, patiëntengroepen, RIZIV Het Rijksinstituut voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) is een federale openbare instelling die de gezondheidszorg, een deel van de sociale zekerheid, organiseert. Het Instituut bestaat uit vier kerndiensten: Geneeskundige Verzorging, Uitkeringen, Geneeskundige Evaluatie en Controle, en Administratieve Controle. In het RIZIV zetelen vertegenwoordigers van werknemers, werkgevers, ziekenfondsen en zorgverstrekkers. Aan Vlaamse zijde ijveren verschillende partijen voor een overheveling van de gezondheidszorg naar de gemeenschappen. RIZIV én de minister op dezelfde lijn te krijgen maar het resultaat mag gezien worden. Vrouwen kunnen nu eindelijk rekenen op de volledige terugbetaling van hun borstreconstructie na kanker (in een tweepersoonskamer)”, zegt Capoen.

Volgens het “Intermutualistisch Agentschap” (IMA) werden er 1.281 borsten geopereerd tijdens 956 operaties in het kader van de conventie. In 2017 werden in totaal nog 145 verstrekkingen in de nomenclatuur (in het oude systeem) aangerekend en terugbetaald, daar waar er in de conventie in totaal 1.049 operaties (betreffende 1.397 borsten) werden terugbetaald. Deze shift van nomenclatuur (oude systeem) naar conventie (nieuwe systeem) is langzaam verlopen aangezien de verschillende centra progressief de conventie ondertekend hebben op verschillende data. In het tweede semester werden er slechts nog 15 verstrekkingen volgens het oude systeem aangerekend, wat aantoont dat zo goed als alle ziekenhuizen hebben ingetekend in het akkoord.

(Volgens de IMA-cijfers gebeurden 226 van de 956 borstreconstructies binnen de conventie in 2017 bij patiënten op een eenpersoonskamer (=23,64%). De overige 730 ingrepen gebeurden op een 2- of meerpersoonskamer (=76,36%).)