Bijna 4000 Vlaamse scholieren krijgen STEM-ondernemer voor de klas

16 mei 2019, over deze onderwerpen: Ondernemen, Secundair onderwijs, Wetenschap, Technologie

Liefst 133 middelbare scholen nodigen dit voorjaar gepassioneerde ondernemers uit voor een gastles rond STEM (Science, Technology, Engineering en Mathematics) in het kader van het project “STEM Ondernemers voor de Klas”. Dat weet Vlaams volksvertegenwoordiger Kathleen Krekels op basis van cijfers die ze opvroeg bij onderwijsminister Hilde Crevits. “Het belang van dit project is niet te onderschatten. Het slaat een brug tussen Vlaamse scholen en bedrijven en stimuleert jongeren om voor een STEM-richting te kiezen”, zegt Krekels.

De Vlaamse arbeidsmarkt kampt al een tijdje met een tekort aan STEM technische en wetenschappelijke profielen, mensen uit STEM-richtingen dus. Daarom wil de Vlaamse Regering meer jongeren aansporen om voor zo’n studierichting te kiezen. “Hun interesse wekken is een belangrijke eerste stap”, zegt Kathleen Krekels. “Daarom is dit project waardevol: het slaat een brug tussen Vlaamse scholen en bedrijven en draagt zo bij tot een positieve beeldvorming over een STEM-carrière. De Vlaamse kenniseconomie heeft echt nood aan technische en creatieve geesten.”

Het project werd georganiseerd in samenwerking met partners uit het onderwijs (GO!, Katholiek Onderwijs Vlaanderen, OVSG, STEM-platform en de Vereniging Leerkrachten Wetenschappen) en het bedrijfsleven (Volta, Alimento, Essenscia Vlaanderen, Agoria Tech You, Cronos, Melexis, Johnson & Johnson, Pulse Foundation, Technopolis en VKW-Limburg). Het richt zich tot alle wetenschappelijke en technische richtingen van het vierde tot en met het zevende leerjaar van het secundair onderwijs. “Daarmee bereiken we 3803 leerlingen in bijna 70 verschillende, veelal technische studierichtingen. Dat is een goede zaak want onze technische scholen zijn in de eerste plaats onze STEM-pioniers.”

Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen) zal het project evalueren via een tevredenheidsenquête bij leerkrachten, leerlingen en sprekers-ondernemers. Die evaluatie moet dienen als input voor de organisatie van ‘STEM Ondernemers voor de Klas’ volgend jaar. Vlaams Parlementslid Kathleen Krekels woonde zelf zo’n gastles bij op Pius X in Antwerpen en was alvast enthousiast. “Ik woonde een les bij van een ingenieur die baanbrekend werk levert op het vlak van röntgentechniek waardoor tumoren sneller worden opgespoord. Ik spreek uit ervaring hoe belangrijk het is om ziekten snel te kunnen opsporen.”