Bescherming religieuze minderheden: vandaag crucialer dan ooit

27 juni 2017, over deze onderwerpen: Buitenlandse Zaken

De religieuze minderheden in het Midden-Oosten en Noord-Afrika stonden vandaag centraal in de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen. In een nieuwe resolutie vroegen N-VA-Kamerleden Peter Luykx, Peter De Roover en Brecht Vermeulen om van hun bescherming een speerpunt in het buitenlands beleid te maken. Meerderheid en oppositie spraken unaniem hun steun voor dit voorstel uit.

Kamerlid Peter Luykx is tevreden over de uitkomst: “Het draagvlak onder de partijen om religieuze minderheden beter te beschermen is groot. En maar goed ook: van Libië tot Irak is de situatie van religieuze minderheden - ondanks hun diepe historische wortels in de regio - precair en moeten zij in toenemende mate vechten voor hun toekomst.”

De desintegratie van deze gemeenschappen is voor het Kamerlid één van de grote beproevingen van onze tijd en hun verdwijnen zal gepaard gaan met een groot verlies aan cultureel erfgoed en mensenlevens.

“Onder leiding van onze staatssecretaris Theo Francken en minister Didier Reynders ondernam deze regering al vele lovenswaardige initiatieven om deze groepen te helpen. Met deze resolutie willen wij hen dan ook vanuit het parlement de nodige ruggensteun geven om hun beleid verder te zetten. Het feit dat ze unaniem werd goedgekeurd is een pluim voor het werk van deze regering”, besluit Luykx.