Bellen naar het buitenland fors goedkoper vanaf mei 2019

14 november 2018, over deze onderwerpen: Europees beleid, Technologie

Na het wegvallen van de roamingtarieven voor mobiel surfen, wordt het nu ook goedkoper om van de ene naar de andere Europese lidstaat te bellen. Burgers met familieleden of vrienden in het buitenland, maar ook bedrijven die in verschillende lidstaten aanwezig zijn, kunnen zo fiks besparen op hun telefoonrekening. Concreet zal een telefoongesprek naar een andere lidstaat niet meer dan 19 cent per minuut en 6 cent voor een sms mogen kosten. De nieuwe tarieven treden in werking vanaf 15 mei 2019. Het Europees Parlement heeft daarvoor vandaag de nodige regels goedgekeurd.

Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt, die voorzitter is van de parlementaire commissie voor Consumentenbescherming beschouwt dit als een belangrijke stap vooruit voor de consument: “Door een lacune in de wetgeving ontstond de absurde situatie dat Europeanen die op vakantie waren in het buitenland zonder bijkomende kosten konden bellen naar elkaar. Maar als je van thuis naar je vakantiebestemming belde, dan liep de rekening snel hoog op. Europa zet dit dus eindelijk recht.”

Met deze wetgeving neemt Europa een belangrijke horde in de eenmaking van de Digitale Interne Markt. Van Bossuyt: “Er wordt steeds meer handel gedreven tussen de Europese lidstaten. Voor bedrijven die in meerdere lidstaten actief zijn, lopen de telecomkosten erg hoog op. Deze wetgeving belooft verbetering te brengen. Meer dan 19 miljoen Europeanen tussen de 20 en 64 jaar wonen in een andere Europese lidstaat. Zij kunnen binnenkort naar hun familie bellen zonder elke seconde naar de klok te kijken.”

Hiernaast staat de uitbouw van een Europees 5G-netwerk - supersnel mobiel internet - stevig in de steigers. Van Bossuyt: “Om 5G te laten slagen zijn er afspraken nodig tussen de lidstaten. Allerlei nieuwe toepassingen, zoals artificiële intelligentie en zelfrijdende wagens, maken gebruik van snel mobiel internet. Dat moet vlot werken tussen lidstaten en daarvoor zijn er technische afspraken nodig. Je kan je toch niet inbeelden dat je zelfrijdende wagen op de Duitse grens opeens niet meer werkt omwille van andere protocollen. Een volwaardig Europees 5G-netwerk moet dergelijke situaties voorkomen.”